Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturen – den röda tråden i Per Sanders liv

I dag fyller Per Sander i Härnösand 50 år

Den röda tråden i Per Sanders liv är omsorgen om naturen och engagemanget i naturvårdsfrågor.

När han var liten grabb blev han fältbiolog, var tidigt ute och tittade på fåglar. Åkte skidor och vandrade i fjällen. Som fältbiolog såg han tidigt farorna med miljöförstöringen och bestämde sig för att arbeta med naturskydd och naturenvård.

Sedan 20 år jobbar Per som jägmästare på länsstyrelsen i Härnösand. Miljöengagemanget har vuxit med åren och Per är ordförande i miljöpartiet i Härnösand och vice ordförande i Härnösands kommunfullmäktige.

Per är ursprungligen värmlänning men flyttade i samband att han ryckte in i lumpen. Han flyttade runt på flera ställen innan han hamnade i Umeå på "Skogis" där jägmästarutbildningen genomfördes. Några år efter examen hamnade han på länsstyrelsen i Härnösand. Efter 20 år i Härnösand går han nu vidare till ett jobb som funktionschef för naturvårdsenheten i Jämtlands län.

– Jag flyttar inte utan tänker veckopendla till jobbet i Östersund från i mitten av augusti.

Som föreningsmänniska har han varit aktiv lite varstans i olika föreningar. Han har bland annat varit ordförande i Härnösands alpina, aktiv sjöräddare och kassör i ett antal olika klubbar.

Musikintresset är stort och han lyssnar på många olika sorter och gillar att dansa.

– Mest blir det folkdans och styrdans. Dessutom spelar jag fiol i Säbrå orkesterförening.

Födelsedagen har han egentligen redan firat med en hejdundrande fest i helgen som var. I dag befinner han sig hemma för ett lite mer informellt firande.