Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturbruk allt intressantare bland elever

Intresset för skogsrelaterade yrken ökar. Skedomskolan i Sollefteå höll en besöksdag för elever i 8:e klass från olika skolor i Västernorrland. Fler elever än förra året dök upp.

- Ute i medievärlden finns mer och mer information och reklam om att det behövs mer folk inom skogsyrken, säger Gunnel Nyberg, syokonsulent på Skedomskolan.

Varje år anordnas en besöksdag där elever från 8.e klass kan besöka Skedomskolan och kika på utbildningen. Tidigare har ungefär runt 40-60 elever kommit till dagen, men i år var antalet anmälda nästan 100.

- Yrket skogsbrukare är ett mer betalt och inte lika tungt jobb som tidigare, säger rektor Ann-Sofie Holmberg.

En ny lärlingsutbildning på Skedomskolan kommer att testas nästa höst. Då sker 50 procent av utbildningen ute på arbetsfältet.

- Oftast när elever kommer ut på arbetsplatsen är de inte helt utbildade, utan det krävs tid och pengar för att utbilda dem mera på plats. På det här sättet kan de nya eleverna vara ännu mer utbildade, vilket enligt näringslivet är det som efterfrågas just nu, säger Rolf Eriksson, samordnare och lärare på Skedomskolan.


JOHANNA DAHLIN
0620 -257 93