Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nattvandring på Vikbottenberget vid Gullvik – med nytt deltagarrekord

STF Örnsköldsvik anordnade sin årliga Nattvandring fredag 7 juni till Vikbottenberget vid Gullvik. Det var klart och fint väder men efter att under dagen varit varmt och skönt hade temperaturen sjunkit en aning på kvällen.

Det var samling vid Örnsköldsviks folkhögskola kl. 21:30 dit ett 10-tal personer kommit för samåkning ut till Gullvik. Samling i Gullvik kl. 22:00 dit deltagare tagit sig med egen transport.

Kvällens ledare var Jan Lindmark som tog emot alla innan kvällens vandring startade. En snabb räkning av antalet deltagare blev resultatet ett 70-tal deltagare, nytt deltagarrekord. Vandringen började i övre delen av Gullviks stugby. En sträcka på cirka två kilometer uppför Vikbottenberget.

Uppe på berget gick vandringen genom skog och ett parti avverkad skogsområde innan vi kom fram till en skogsväg som går ovanför Nötbolandet. Utsikten från skogsvägen var fantastiskt vacker. Man kunde se mot bland annat Dekarsön, Lilla Burön med mera.

Efter en paus började vandringen tillbaka mot Gullvik genom att gå tillbaka på samma skogsväg och efter några hundra meter ta av till höger in i skogen. Ytterligare några hundra meter in fann vi en träddunge på 5-6 st träd där träden fått barken avskalad. Ett intressant fotoobjekt för många. Alldeles bredvid fanns en trädstam med hål som verkade vara ett höghus för hackspettar med flera våningar.

Efter några kilometers vandring kom vi till en skylt som visade upp till utsiktsplatsen på Vikbottberget, en vandring på drygt 800 meter uppåt. Väl framme på toppen av berget fanns ett vindskydd med grillplats som flera passade på att utnyttja genom att grilla korv, några hade med sig grilljärn för att göra varma mackor med mera. Ett campingbord finns också utmed vindskyddet.

De flesta deltagarna satt sig ner på stenhällarna och njöt av sitt medtagna fika. Jan presenterade delar av kommande program för närvarande deltagare. Efter att klockan slagit midnatt började de flesta deltagarna att skingras tillbaka hemåt. Vandringen tillbaka till parkeringen gick genom skogen i ett skymningsljus.

Vi tackar alla deltagarna för att ni deltog. Ett tack till kvällens aktivitetsansvariga Jan.

Kommande aktiviteter: 29-30/6 Tältövernattning på Tärnättholmarna. 13/8 Besök på Gårdsbacken. Höstresa Tännäs 12-15/9 med anmälan 9-11/8. 24/8 Björnlandets Nationalpark. 30/8 Trivselkväll med Surströmming.

Jörgen Hållberg

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel