Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nattvandring längs Gula Leden på nationaldagen

STF Örnsköldsvik anordnade den årliga nattvandringen på fredagskvällen den 5 juni med ankomst tillbaka till bilarna efter midnatt nationaldagen 6 juni.

Ett 15 tal deltagare anslöt till samlingsplatsen vid Wemer sjukhuset. Vandringen gick genom skogen via gamla Klippan uteservering och förbi Terrassvägen till Gula ledens början. Kvällens kontakt har döpt det till torget då man kan välja att gå åt 2 olika håll på Gula leden därifrån. Vi gick den övre vägen mot vindskyddet där vi tog en rast för intag av dryck och för att se utöver den vidunderliga utsikt som Åsberget/Gula Leden erbjuder.

En bit innan man kommer till vindskyddet finns en väg som går neråt som leder till den s.k. Glömda dalen. Det är tyvärr ingen skylt som visar vägen så vet man inte var man ska gå ner kan det vara lurigt att hitta. Det sitter en orange markering på ett träd en bit ner efter vägen. Efter rasten vid vindskyddet fortsatte vi vandringen mot masterna och vindskyddet. Det är en vandring med varierande natur. Gula Leden är skapad dels av den väldiga inlandsisen för flera tusen år sedan men även av den ihärdige naturvännen "Älgen" Sjödin som under sin livstid arbetat med att färdigställa leden. Leden är ca 6 km lång om man går hela vägen runt.

Bland sevärdheterna längs leden kan nämnas Sveriges nordligaste ädellövskog med norrländska typer av ek, bok, alm, lönn och lind. Vid foten av Åsbergets södra del finns en vackert svarvad isälvsgryta. Ett stort tack till kvällens kontaktperson samt till alla deltagare som deltog. Ett extra tack till Kurt som anordnade med grilleld som var klar och helt perfekt glöd vid vår ankomst till Radio/TV masten. Kommande programpunkt innan sommaruppehåll är tältövernattning vid Näskefäbodar 27-28 juni, det är föranmälan på denna aktivitet senast 23 juni. För mer info besök gärna vår Facebooksida. Text Jörgen Hållberg Foto Kurt Söderlund

Jörgen Hållberg,

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel