Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nattsvart på klimatmöte

Kina tror inte längre att det är möjligt att nå ett klimatavtal i Köpenhamn.

Enligt en källa vill världens största utsläppsland i stället sikta på en kort politisk deklaration.

Efter att förhandlingarna närmast stått stilla i 24 timmar gick klimatmötet in på sitt näst sista dygn på torsdagen. Stämningen var dyster bland de diplomater som uttalade sig för medier.

En icke namngiven kinesisk diplomat uppgav för Reuters att Kina har meddelat det danska ordförandeskapet att man inte längre tror att det är möjligt att komma överens om ett klimatavtal i Köpenhamn denna vecka. I stället anser kineserna att det bästa är att sikta på en kort politisk deklaration. Diplomatkällan uppgav dock samtidigt att förhandlingarna fortsätter i syfte att nå ett genombrott.

Oklart och allvarligt

Diplomater i EU-lägret beskrev läget som oklart och allvarligt. Enligt uppgift till TT har EU försökt få till stånd möten med både Kina och Indien de senaste dagarna, men de har inte blivit av. Besked om Kinas hållning kan komma under dagen då premiärminister Wen Jiabao har en planerad presskonferens.

Under natten till torsdagen pågick konsultationer om den fortsatta arbetsordningen på mötet. Det danska ordförandeskapet vill börja förhandla i mindre grupper i stället för med 193 länder och tusentals delegater samtidigt. Hur mötet ska fortsätta ska meddelas på torsdagsmorgonen. Det danska ordförandeskapet arbetade också på förenklat utkast till klimatavtal. En sådan text aviserades redan vid lunchtid på onsdagen men på grund av protester från Kina och andra u-länder så har den försenats.

Bråk om arbetsordning

Misstro finns också mot ordförandeskapet försökt att banta ned förhandlingsgruppen. Bakom bråket kring arbetsordningen finns en konflikt om det nuvarande klimatavtalet Kyotoprotokollet, med bindande utsläppsminskningar för i-länderna. U-länderna vill förlänga Kyotoprotokollet, mellan bland andra EU vill ha ett helt nytt avtal som omfattar alla länder, även om inga bindande krav ställs på fattiga länder.

Den brittiske energi- och klimatministern varnade natten till torsdagen för ett misslyckande.

Det är klart möjligt att vi misslyckas med innehållet (i ett klimatavtal). Men låt oss åtminstone försöka, sade Ed Miliband till Reuters.

Många talar

Under dagen skulle en lång rad stats- och regeringschefer hålla tal, bland annat Frankrikes president Nicholas Sarkozy, Mexikos president Felipe Calderon, Australiens premiärminister Kevin Rudd och statsminister Fredrik Reinfeldt.

Inför stats- och regeringschefernas inträde på Bella Center har säkerheten höjts. FN har beslutat att minska rörelsefriheten både för journalister och representanter för de många miljöorganisationerna.

En av få ljuspunkter är att Japan har lovat ställa upp med 19,5 miljarder dollar under 2010-2012 för klimatåtgärder i fattiga länder. Därmed kommer FN:s mål på 30 miljarder dollar sannolikt att nås tillsammans med pengar från EU och USA.