Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nato skickar robothjälp till Turkiet

Annons

Både USA och Tyskland har fått godkänt på hemmaplan för att under Nato-flagg skicka Patriotrobotar och soldater till Turkiets gräns mot Syrien.

USA:s försvarsminister Leon Panetta skrev på fredagen under den order som möjliggör att två robotbatterier av Patriottyp och 400 militärer skickas till Turkiets gräns mot Syrien. Samtidigt godkände den tyska förbundsdagen en robotförsändelse till Turkiet tillsammans med omkring 400 soldater.

Patriotrobotarna en del av en insats under militäralliansen Natos flagg, vars syfte är att stödja medlemmen Turkiet och försvara dess gräns mot Syrien. Nederländerna har sedan tidigare ett beslut på att delta.

Flera raketer från Syrien har slagit ner på Turkiets sida under det syriska inbördeskriget.

Turkiet lämnade under hösten in en begäran om stöd från försvarsalliansen, vilken godkändes i början av december.

Syrienkonflikten fanns på dagordningen även vid EU:s toppmöte i Bryssel.

Vi har en moralisk skyldighet i den här frågan, där så många oskyldiga liv gått förlorade, sade EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy efteråt. Passivitet och likgiltighet är inga alternativ, sade den brittiske premiärministern David Cameron.

EU:s utrikesministrar får i uppdrag att se över "alla alternativ" för att stödja oppositionen och skydda civilbefolkningen.

Mer läsning

Annons