Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationell bönedag i Sydafrika

Annons

I dag samlas sydafrikanerna i kyrkor, moskéer, tempel och synagogor för att minnas Nelson Mandela, vars budskap om fred och försoning trotsade ras- och religionsgränser.

En av de många kyrkor som höll minnesgudstjänst över Nelson Mandela i dag var den katolska Regina Mundi-kyrkan i hjärtat av Soweto.

Jag har åkt buss hit i tre timmar. Jag vet att det har hållits mässor över hela Sydafrika i dag, men jag ville just till denna kyrka. Den skyddade oss under den gamla onda tiden och det är här jag vill hylla Nelson Mandela, säger Nella Masalesa som har tagit med sig sin son till gudstjänsten. Han kan allt om Nelson Mandela, fortsätter hon medan pojken blygt tittar ner mot marken.

Det var just i Regina Mundi-kyrkan som sydafrikanerna kunde hålla politiska möten under apartheid-tiden - eftersom sådana i stort var förbjudna då. Vid ett tillfälle, i samband med Sowetoupproret 1976, öppnade polisen till och med eld mot kyrkan och märken efter skottlossningen finns fortfarande kvar på delar av fasaden.

Mässorna har pågått hela dagen och människor har kommit och gått. I Regina Mundi varvades den katolska liturgin med dånande hyllningssånger till landet förre president och nationalfader. Mellan nattvarden, sångerna och bönerna uppmanade prästerna församlingen att i Nelson Mandelas anda omfamna den som stod närmast.

Allt fler människor strömmade också till Mandelas hus i Johannesburg-förorten Houghton. Hela kvarteret gav en känsla av folkfest.

Nurse Twala, som rest från sin hemstad Bronkhorstspruit på morgonen, minns hur det var förr i Sydafrika.

Det var hemskt, hemskt. Vi fick inte gå vart vi ville, vi behandlades som kriminella. Vi har honom att tacka för allt, säger hon nickar mot det stora gråvita huset där Nelson Mandela somnade in i torsdags, 95 år gammal.

Den nationella bönedagen är den formella starten på den veckolånga statsbegravningen som slutar med att Mandela läggs i sin grav den 15 december i sin barndomsby Qunu.

I en metodistkyrka i Johannesburg uppmanade president Jacob Zuma en fortfarande djupt berörd nation att hålla Nelson Mandelas budskap om frihet och rättvisa levande.

Han predikade och praktiserade försoning, att förmå de som hade bekämpat varandra att förlåta och bli en nation, sade Zuma. Han predikade och trodde på fred, att vi bör leva i fred, att vi bör hålla samman, fortsatte han.

Jacob Zuma har varit tydlig med att dagens ceremonier ska sträcka sig förbi sorgen och med sång och dans hylla Mandela.

På tisdag väntas omkring 80 000 människor delta i minneshögtiden på Johannesburgs fotbollsstadium. Från onsdag och tre dagar framåt ligger kroppen sedan på lit de parade i Pretoria. Varje morgon tas kistan ut på en kortege genom stadens gator för att så många människor som möjligt ska kunna ta farväl av Nelson Mandela.

Mer läsning

Annons