Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationaldagsfirande ute på Tvillingsta kollot

Annons

En värmande sol var med oss, när vi med gemensamma insatser iordningställde och pyntade våra långbord med flaggor och försommarblommor inför firandet av Nationaldagen ute hos Tvillingsta koloniförening, där fruktträden nu står i full blomning i väntan på pollinering.

När parasollerna var på plats kunde studiecirkeln Trädgård & Hälsa välkomna ett tjugotal glada odlare, varvid det konstaterades att vi svenskar är väl så försiktiga med att våga hålla på firandet av vårt lands traditioner. Enligt en religions- och historieforskare, är det inget land som på så kort tid blivit så ”mångkulturellt” på bekostnad av det egna landets traditioner, som just Sverige. Därför var det motiverat att Anja G läste hyllningsversen till vårt vackra fosterland ”Sverige vårt land Du fria och sköna”, som inledning till gemensam sång av "Du gamla du fria." Runt om i buskar och skogsdungar stämde bofinken och trädgårdssångaren in i kören, som om de ville bidra med att höja den redan så hjärtliga stämningen. I svalkan av de uppradade parasollerna smakade det bra med kaffe och glasstårtor, medan naturen bjöd på snöfalls liknande ”nederbörd” mitt i sommarvärmen, då sälgar och aspar lät sina dun försedda frön sakta segla ner över vårt koloniområde.

Flera av våra traditionella sånger avlöste varandra, då sångglädjen var stor och medryckande. Allsången varvades med dikt uppläsning av Eva G, Anita F och Miriam S, med verser de själva omsorgsfullt valt ut, som fina hyllningar till Sverige och den svenska sommaren. I solvärmen och den uppsluppna stämningen glömde vi dock bort den planerade frågetävlingen om Sveriges geografi. Men det är ingen fara, då programmet var späckat och de frågorna kan tas med i någon av våra kommande träffar.

Om vädret tillåter, ses vi redan vid Sommarsolståndet för att prova på blomsterbindning och pryda vår traditionsenliga midsommar stång. Därefter väntar bl.a. Tistel träffen med sommarfika i juli, besök av seniorerna från Eken i Järved och Surströmmingsträffen i augusti. Innan dess hinner det glada och socialt aktiva gänget säkert med några vandringar ute i vår vackra svenska natur, förutom några kulturella studiebesök i samarbete med Studiefrämjandet.

De insamlade pengar som blev över efter kalaset, skickar vi som vanligt till Operation Smile, som säkert får mer bidrag genom våra framtida arrangemang i trygg och generös gemenskap.

Anders Edlund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons