Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationaldagen i Gideå

Sommaren började göra sig påmind med ljumma vindar när ett 70-tal ortsbor samlades på gårdstunet vid Gideå Hembygdsgård. De kom för att fira Nationaldagen.

Annons

Sedan Sören Norberg hälsat välkommen med lite nationaldagshistoria lämnade han ordet till dagens gäst, Maksoud Mohammad. Årets tema var ”att komma till ett nytt land”, och Maksoud var en av de första som kom till Gideå från hemskheterna i Syrien. Han berättade om sina vedermödor med att ta sig till Sverige, om långa vandringar och båtfärder. Man hade bestämt att han skulle försöka först, och han skildrade hur känslorna föll över honom när han lämnade familjen kvar i sitt krigshärjade land. Väl här var det viktigaste målet att även få hit hustrun Elena och dottern Ulia. När också det lyckats gällde det att lära sig allt det nya i Sverige och skapa ett hem för familjen.

De var en av många familjer som kom till Gideå samtidigt, jobbade med språket och togs emot av frivilliga från kyrka och samhälle. En person som särskilt blev deras stöd är Anneli Jansson, som de nu ser som sin ”svenska mamma”. Anneli har hjälpt flera av de nyanlända familjerna.

När uppehållstillstånden kom valde Maksoud och Elena, liksom ytterligare några syriska familjer, att stanna i Gideå, att etablera sig och skaffa arbete. Båda är universitetsutbildade men passande jobb fanns inte direkt när de kom. Maksoud tog de jobb som stod till buds och har stegvis tagit sig tillbaka till sitt egentliga yrke, som it-tekniker. Elena har gått distansutbildning vid Umeå universitet och arbetar nu som förskollärare.

Maksoud och Elena har nu två barn, Ulia som kom med mamma till Sverige och Mahmoud som är född här. Båda går i skolan där mamma Elena arbetar. Den här familjen är en av flera som etablerat sig i Gideå och fått arbete. Det här är familjens hem nu. De är Gideåbor.

Till sist sjöngs Nationalsången, med fyra försångare. Därefter blev det kaffe med Gideå Nationaldagsbakelse.

IngaBritt Rosenqvist

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons