Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationaldag i sol och gemenskap

Nationaldagsfirandet var på väg att bli en härlig dag för fest, eftertanke och framtidstro. Ödbergska gården den 6 juni 2019, var traditionsenligt flaggad i blågult med alla portar välkomnande öppna.

Annons

Festen började i vår kyrka med den varje år uppskattade Nationaldagskonserten som i år leddes av Erika Sjödin. Som vanligt var många samlade. Festtåget tog därpå snabbt form med drillflickorna och en månghövdad scoutkår i täten. Fanbärarna Bertil Ölund och Per Åke Eklöf från Johan Ödbergsällskapet, lotsade festtåget ner till Stora torget varefter firandet fortsatte i och på stadens hembygdsgård, Ödbergska gården, som var inbäddad i härlig sommargrönska.

Johan Ödbergsällskapets styrelse var mangrant mönstrad, kaffebryggarna gick på högvarv och den specialkomponerade nationaldagsbakelsen hade rykande åtgång. Nationaldagsfirare i hundratal trivdes i Ödbergska gården och stadens sommarhage med blommor och fågelsång.

På utescenen hade durspelaren Gösta Johansson och Lars Åke Larserud ur gruppen drängkammarmusik, tagit plats. De två skapade feststämning och trivsel med berättande, sång och folkmusik. Per Erik Vestman i publiken gav prov på sin poetiska ådra med framförande av purfärska dikter till ära för Nationaldagen och nationalrätten tunnbröd.

Nationalsången fick självklart plats och hurraropen ekade mellan husen och gav guldkant i firandet.

Johan Ödbergsällskapet presenterade sin nya utgåva i bokform om Johan Ödberg och Leon Ödmark, två herrar som med skaparkraft och entreprenörsanda satt spår i hembygden Örnsköldsviks historia.

Nationaldagen år 2019 på Ödbergska gården blev en riktig festdag i en härlig sommaridyll med vädergudarna på bästa humör och en glad och nöjd men aningen tröttkörd funktionärsstad.

Göte Nordmar

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons