Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätblockering kan stoppa spelförslag

Annons

Spelutredningens förslag att blockera nätsidor tillhörande utländska spelbolag som saknar tillstånd får kritik från regeringspartierna och finansminister Anders Borg (m).

Borg tog i måndags tog emot utredningen om den framtida spelmarknaden från utredaren Jan Nyrén. Då var han mycket allmän i sina kommentarer.

Men på en pressträff i riksdagen dagen efter kritiserade han förslag i utredningen, särskilt när det gäller hur utländska bolag som saknar tillstånd att driva rörelse i Sverige skulle kunna hindras att erbjuda spel från andra länder till svenska spelare.

Det ska ske, föreslår utredningen, genom att IP-adresser och domännamn blockeras så att svenska spelare inte kan satsa sina pengar hos utländska spelbolag via internet. Den metoden har, enligt utredningen, provats i andra länder med framgång.

Går väl långt

Av regeringspartierna är kristdemokraterna ännu lite avvaktande i sina kommentarer. Men centerpartiet, folkpartiet och moderaterna har redan gjort klart att de är emot att blockera IP-adresser och att hindra kortbetalningar till utländska bolags spelkonton.

"Att som utredaren föreslår spärra utländska spelsajter och blockera betalningar över nätet är väldigt integritetskränkande. Jag kom osökt att tänka på hur man i Kina spärrar internetsidor" kommenterade Anders Åkesson, talesman för centern i spelfrågor.

Folkpartiet anser också att blockeringen inte står i proportion till problemet.

Står och faller

Socialdemokraternas talesman i spelfrågor, Lars Wegendal, hävdar för sin del att utredningens förslag om att öppna för nya bolag i Sverige genom licenser står och faller med möjligheten att höja murarna mot utländska spelsajter med blockerade adresser och stopp för kortbetalningar.

Enligt utredningen är det nödvändigt att höja gränsskyddet på internet om den lösning som föreslås ska fungera. Inga utländska bolag eller nya, inhemska aktörer kommer att vilja satsa på att söka tillstånd för verksamhet i Sverige med mindre än att konkurrens från spelsajter i utlandet undanröjs genom att de blockeras.

Mer läsning

Annons