Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan halverat handelsgap för Kina

Annons

Ett oväntat exportfall bidrar till att Kinas handelsöverskott minskade till 15,2 miljarder USA-dollar i september, vilket kan jämföras med 28,6 miljarder i augusti. Det visar månadsstatistiken som publiceras av Kinas tullmyndighet.

Jämfört med samma månad förra året föll exporten 0,3 procent till 185,64 miljarder dollar, medan importen sprang upp 7,4 procent till 170,44 miljarder.

I augusti verkade allt frid och fröjd, då steg exporten 7,2 procent till 190,7 miljarder dollar, så septembersiffrorna väcker oro kring den så handelsberoende kinesiska ekonomin.

Siffrorna ser ut att ha påverkats av Kinas stora höstsemester, som innebär några dagars ekonomisk stiltje och i år inföll helt och hållet i september.

"Hösthelgen hamnade i mitten av månaden i år, 2012 började den först på månadens sista dag", skriver banken ANZ:s analytiker. "Den starka yuanen har också eroderat Kinas exportkraft".

Därmed väntar en osäker vecka, i väntan på tillväxtstatistiken för tredje kvartalet som kommer på fredag.

Förra året expanderade ekonomin med 7,7 procent - en sagolik siffra om det vore i västvärlden, men den sämsta tillväxten för Kina sedan 1999. Den kinesiska regimen siktar på en tillväxt på minst 7,5 procent i år, och försöker få till en "mjuklandning" från tidigare års extremt höga tillväxt.

Mer läsning

Annons