Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nasa har hittat asteroider att kapa

Annons

Efter idogt letande har USA:s rymdmyndighet Nasa hittat "två till tre" asteroider lämpliga för kapning. Rymdstenarna ska tvingas in i en bana runt månen, och kan sedan användas i förberedelserna för resor till Mars.

Att ta ett objekt i rymden, utnyttja det för våra ändamål, placera det på en plats där vi regelbundet kan hälsa på, och låta kommersiella företag åka dit - jag tycker det låter ganska frestande, sade Nasarepresentanten Bill Gerstenmaier på en konferens i San Diego i veckan.

Den första uppskjutningen för projektet beräknas under åren 2017-2019.

Ett av målen med hela satsningen är att bädda för att människan under 2030-talet sätter sin första fot på Mars. Tanken är att ha "pendeltrafik" ut ur Jordens atmosfär, och utgå därifrån - utan att behöva stångas med så mycket tyngdkraft - för mer långväga trafik.

President Barack Obama har betonat asteroidprojektets betydelse. Det kan därför komma att undantas från de hårda åtstramningar som bland annat Nasa drabbas av i statsbudgeten för 2014. Nasa väntas få en budget på drygt 16 miljarder dollar, varav Orion och avskjutningssystemet för yttre rymden (SLS) får knappt 3 miljarder.

Bara att ta sig till den utvalda asteroiden beräknas ta ett och ett halvt år. Att bogsera rymdklippan till månen kan enligt Nasa ta ytterligare tre och ett halvt år.

Allt detta arbete ska skötas av robotar som ingår i Orion, ett rymdflygsystem som Nasa håller på att utveckla. Systemet kallas också MPCV (Multi-Purpose Crew Vehicle), i och med att det väntas utgöra basen för USA:s nästa generation bemannade rymdfärder, efter de nedlagda rymdfärjorna.

Först när asteroiden är på plats runt månen skulle bemannade expeditioner komma i fråga.

Detta är ingen engångsgrej. Det syftar framåt till det större sammanhanget om vad vi vill göra med människor i rymden, sade Nasaforskaren Paul Chodas på San Diego-mötet.

Mer läsning

Annons