Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närproducerat ett viktigt mål

Det är glädjande att läsa i ÖA den 7 maj att det finns samstämmighet inom kommunstyrelsen i Örnsköldsvik att värna de närproducerade livsmedlen. Att servera mera svenskt och närproducerade livsmedel på den offentliga tallriken har mervärden för en kommun. Det ger mer skatteintäkter, levande landsbygd och kortare frakter som gynnar miljön.

I Västernorrland handlas det livsmedel för 225 miljoner kronor varje år. Om 40 procent av detta skulle upphandlas inom länet skulle det skapas 180 arbetstillfällen inom lantbruket i länet.

Kramfors kommun har kommit längst med att servera svenskt kött. Där är hela 97 procent svenskt och nu går de vidare och satsar på mer lokalproducerat. Låt oss hoppas at Örnsköldsviks kommun nu följer Kramfors exempel!

Svensk lagstiftning för djurhållning, antibiotikaanvändande och växtskyddsmedel är strängare än övriga länder (det är bara Norge som har liknande krav). Trots det serveras inte i första hand livsmedel med svenskt ursprung inom skola och omsorg.

Det är ingen bra lösning att stirra sig blind på eko eller konventionellt eftersom det finns skillnader i odlingsformer och uppfödningssätt. I Sverige så har vi till exempel ett miljöanpassat jordbruk även för konventionellt jordbruk, vilket tråkigt nog många inte känner till.

Olof Dahlberg och Jenny Nilsson har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit att Örnsköldsviks kommun inte bara ska ha mål för ekologiskt utan även har mål för närproducerat på den offentliga tallriken. Det är något som vi från LRF:s kommungrupp och kommunens livsmedelsproducenter verkligen stöder – och vi hoppas att även kommunfullmäktige ska stödja den motionen!

Jonas Strandberg

Ordförande LRF:s kommungrupp

Gunilla Kjellsson

Regionordförande LRF Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel