Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelmekanikern Christer startar eget – satsar på unik service

När man startar företag gäller det att hitta sin nisch. Cykelfixaren Christer Markstedts idé är att kunderna inte ska behöva åka till honom – han kommer till dem.

Annons

I byn Fjällåkern, sex kilometer från E4 i södra delarna av Örnsköldsviks kommun, bor Christer Markstedt, 37, tillsammans med flickvän och hund. Här lever och trivs de omgivna av kvadratmil skog, sjöar och tystnad. Några få andra människor och Nätra Fjällskog är närmsta grannar.

Nu står Christer i begrepp att starta eget – och samtidigt kunna jobba på hemmaplan.

– Här ska jag öppna en cykelverkstad som heter Elitservice. Jag siktar in mig på lite bättre mountainbikes och racercyklar som jag kan åka och hämta.

Tanken är att kunden bokar sin cykelservice eller -reparation på företagets hemsida så kommer Christer förbi, på kvällstid när kunden är hemma, och hämtar cykeln.

I början av juni hoppas Christer Markstedt ha kommit i gång med sitt företag Elitservice. Hämtning och återtranport av kundernas cyklar är hans idé – då kan han jobba hemma.

– Om man sköter mycket på nätet slipper man lägga värdefull arbetstid på telefonsamtal. Planen är att jag åker iväg några kvällar i veckan och hämtar upp cyklar som ska servas, samtidigt som jag lämnar tillbaka de som är klara.

Läs också: Kirsi utbildar i att våga ta betalt

I huvudsak siktar han in sig på Örnsköldsviksområdet men även en bit söder om kommungränsen ser han som en marknad.

Transporterna av cyklar kostar extra för kunden men å andra sidan tänker sig Christer ta mindre betalt för själva jobbet jämfört med andra i branschen.

– Och framför allt tänker jag göra ett mycket bättre arbete än en vanlig cykelbutik.

I stort sett allt utom högtryck i dämpare och gafflar kan Christer Markstedt fixa i sin verkstad. Något han specialiserat sig på är att serva gafflar, ett eftersatt underhåll på många mountainbikes.

Efter över 20 år som cykelmekaniker har Christer Markstedt samlat på sig mängder med grejer – de kan ju vara bra att ha.

Christer Markstedt kommer närmast från ett jobb som cykelmekaniker på Sjöbloms, som ju upphörde vid årsskiftet, och har mekat professionellt i över 20 år. Bland annat har han varit mekaniker åt multisportaren Mikael Lindnord och dennes team.

Det var inte minst efter Lindnords uppmuntran som Christer vågade ta steget att starta eget. Nu har han gått en kurs, lanserat en hemsida och byggt om de gamla djurstallarna i ladugården till en ljus och träklädd verkstad.

Förutom en del pappersarbete är företaget redo att sjösättas. Några av cyklarna i verkstaden servar han redan åt andra, resten är Markstedts egna.

Läs också: Så ska Ö-vik bli en cykelstad

Hunden Cash håller Christer Markstedt sällskap i cykelverkstaden.

Men Christer, ursprungligen från Luleå, är ingen cyklist i grunden.

– Jag åkte snowboard professionellt och så pajade jag knäet 2001. Var sjukskriven i nio år och gjorde 19 operationer. Under den tiden cyklade jag varje dag, det är den bästa sjukgymnastiken för knäna.

Även om han inte åker snowboard längre håller han till i backen mer än de flesta. Vintertid sadlar han om till pistmaskinsförare och fixare i Bjästabacken. Men just är det 100 procent fokus på cykelsäsongen.

■ ■ För mer nyheter om Örnsköldsvik, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.

Mer läsning