Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära tusen greps i Köpenhamn

En succé, säger arrangörerna om lördagens klimatdemonstration i Köpenhamn.

Men 968 frihetsberövades och många tvingades sitta i timtal på de iskalla gatorna i väntan på att bli bortförda.

Polisen har överreagerat, säger Knud Vilby, talesman för arrangören 12 december-initiativet.

Många tiotusentals människor deltog och precis som arrangörerna hoppats var folk i alla åldrar och från världens alla hörn där.

Det har varit en fullständigt fantastisk demonstration, sade Knud Vilby till TT efteråt.

Polisen fokuserade på en grupp mestadels svartklädda unga demonstranter i slutet av tåget. När några av dem började att kasta sten och maskera sig gjorde polisen en kniptångsmanöver och skiljde dem från resten.

I ett slag greps uppåt 400 personer och många av dem var helt oförstående.

Chefspolisinspektör Per Larsen säger till tidningen Politiken att vissa helt oskyldiga människor kan ha gripits, vilket han beklagar, men ser som oundvikligt.

Bättre med tanter

Många fick sedan sitta i timtal på gatan i väntan på att bli bortforslade till det provisoriska klimathäktet i stadsdelen Valby. De frös och några kissade på sig där de satt, rapporterade Berlingske.

Just våld och gripanden var något som Monika Nilsson från Göteborg hade kommit till Köpenhamn för att motverka.

Ju fler tanter, desto mindre våldsamt blir det.

Klimatfrågan är alltför viktig för att dränkas i rapportering om oroligheter, tycker hon.

Ingen människa kom till allvarlig skada. En polis träffades av en sten och svensk 43-årig man skadades av en fyrverkeripjäs han själv antänt.

Sång, dans och slagord präglade början av det långa tåget. Allra längst fram gick unga samer från Sverige och Norge tillsammans med representanter från andra ursprungsbefolkningar.

Lång resa

Susanne Andersen från Nordnorge hade rest i 26 timmar för att kunna vara med.

Det här är en fråga som berör samerna in på bara kroppen. Trädgränsen kryper uppåt, vattendragens isar bär inte på samma sätt längre när man flyttar renar.

Många hade klätt ut sig till djur. Isbjörnar och pingviner är numera kända klimatsymboler, flera andra hade klätt ut sig till tibetanska jakar.

Demonstranter från Australien hade med sig en uppblåsbar känguru. Mithra Cox var en av dem som tagit sig från andra sidan jordklotet för att demonstrera:

Det är fantastiskt och inspirerande, sade hon.

Demonstranternas slagord hördes inte in till förhandlarna på Bella Center, men därinne samlades stora skaror kring bildskärmar för att titta på dansk tv:s direktsändningar av det som skedde utanför.