Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära mat från Ångermanland smakade fint

Matmässan "Smaka på Höga kusten" i Kramfors hade knappt hunnit invigas förrän regn växlade till sol.
Många provsmakade av den långa rad närproducerade läckerheter som dukats upp.

Matmässan genomförs under fredag och lördag. Den hålls för fjärde året, varav tredje gången i Kramfors med kommunen som arrangör och de övriga kommunerna i landskapet som medarrangörer.

– Det har kommit väldigt mycket folk, man märker att intresset och medvetenheten för närproducerad mat har ökat, säger Hjördis Åsander i projektgruppen för Smaka på Höga kusten.

Landshövding Gunnar Holmgren invigde matmässan med benäget bistånd av konferencier Lars T Johansson. Landshövdingen framhöll att det var viktigt att ge lokala livsmedelsproducenter goda förutsättningar.

– Därför måste man vara beredd att se över regelverket och göra det smidigare.

Drygt 20-talet utställare fanns i tältet på torget. Besökarna kunde enkelt kryssa mellan producenter av tunnbröd, grönsaker, fisk, bär och mycket annat.

Bröderna Torbjörn och Per-Urban Gradin från Forsed säljer ekologiskt kött från sin gård. Deras Angusdjur har bara en dryg mils transport framför sig när de ska till slakt.

– Det tycker jag kan kallas närproducerat. Många som varit här i dag är också väldigt intresserade, frågar om hur djuren har det och så, säger Per-Urban Gradin.

Petra Lundgren och Johan Kalander från Kramfors kommuns kostenhet lockade med klimatsmart mat, i form av färskostbiffar och medelhavsbiffar.

– Vi vill visa på det vegetariska alternativ som vi serverar i våra skolor, berättar Johan Kalander.

LRF och Norrmejerier medverkade också för att bland annat slå ett slag för svensk ost.

– Över 90 procent av den mjölk som köps är svensk, men för ost och yoghurt är den svenska andelen bara 50 procent, förklarar Jessica Ulander, ordförande i LRF kommungrupp i Kramfors.

Pär Bergkvist, chefredaktör för Magasin Måltid, deltog i massmässan och hyllade den svenska skolmaten.

– Sverige är unikt bra när det gäller skolmat, berättar Pär Bergkvist som hunnit med att både äta på lyxrestauranger med totalt hundra stjärnor i Michelinguiden och på hundra skolkök. Var och en av prestationerna är genomförd på ett år.

Men han hade även förslag på förbättringar. Mest sådana som inte kräver större budgetar.

– Lärarna ska inte äta i en egen matsal utan pedagogiskt med eleverna. Om inte kan de lika gärna äta på lärarrummet.

Ytterligare andra föreläsare gav sin syn på vår mat. I Konsthallen visades en vernissage med matkonst av barn.