Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära-krönika: Dansmusik 2020 – avhuggen i mars

År 2019 blev det mycket populärt ute på Träffpunkterna i Örnsköldsvik med spontandans till levande musik.

Framförallt var det Sven-Rogers som anlitades. I november gick man ihop och ordnade ”Minnenas dans” med Sven-Rogers i Ljushallen på Nolaskolan. Där föddes idén att följa upp den med en ”Nyårsdans” på Bjästagården, det vill säga en ny eftermiddagsdans in på det nya året.

Bjästagårdens aktivitetsledare Birgitta Sidner bjöd så in till dans med populära Sven-Rogers den 23 januari. 100 smörgåsar var bredda, men det räckte inte. Sven-Rogers har hittat rätt i sina låtval då de spelar ute på Träffpunkterna. På annat sätt går det inte att tolka att folk strömmar till så fort Sven-Rogers kommer och sedan håller man igång flitigt på dansgolvet.

De dansande paren ger liv åt musiken, då många äldre inte dansar utan nöjer sig med att sitta och lyssna. Stämningen blev så hög på nyårsdansen, att Birgitta Sidner utnämnde Sven-Rogers euforiskt till storband. Det är mycket fart och fläkt i Sven-Rogers taktfasta musik och det är lätt att ryckas med.

Betydligt lugnare och mer romantiskt är det då Kent Sundberg från Sollefteå kommer. Kent har gitarren med sig och väljer med förkärlek smäktande toner, så Birgitta Sidner döpte det till ”Kärleksdansen” på Alla hjärtans dag 14 februari. Kärt barn har många namn och hade inte coronan satt käppar i danshjulet hade det nog kommit en ”Vårdans” och en ”Midsommardans” också.

KaLas med Karin Tängdén och Lasse Sjöman kör inte renodlad dansmusik utan stoppar in ”musiktävlingar” med en godispåse i pris att slåss om. Sedan bjuds det på en dos rumsrena fräckisar där ingen behöver rodna.

Duon har helt enkelt roligt med varandra och Karin Tängdén är en hejare på dragspel, så det blir en och annan vals, schottis och hambo också. Fast publiken gillar bäst de vanliga danslåtarna förstås, där man får hålla om varandra. Det visade sig att den 20 februari på Kom In skulle bli sista dansen för 2020.

Hela våren, sommaren och hösten försvann för alla danssugna. Nu är det bara att hålla tummarna att det 2021 kommer ljusare tider. Då kommer i alla fall Sven-Rogers att vara redo. Kjell Scherman har idogt tränat varje vecka i garaget ute i Bjästa för att behålla sångrösten och kunna fira 60 år som dansbandssångare, ett år för sent. Det blir aldrig för sent skulle den glade spelemannen Kjell Scherman förmodligen säga, med ett stort leende.

Kjell Larsson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel