Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära 4 000 döda av cyklon i Burma

Enligt officiella uppgifter ska nästan 4 000 människor ha dödats efter cyklonen Nargis härjningar.

Under helgen drog cyklonen Nargis in över södra Burma med vindhastigheter över 52 meter i sekunden.

Under måndagsmorgonen kom rapporter om att 350 människor omkommit men den siffran har ökat dramatiskt. Nu befaras nästan 4 000 människor ha mist livet.

Den bekräftade antalet döda är 3 934, 41 skadade och 2 879 försvunna, hette det i den statliga televisionens kvällssändning.

Ytterligare tiotusentals människor kan ha omkommit i de avlägsna städerna Bogalay och Labutta i Irrawaddy-deltat, uppgav statstelevisionen enligt AFP.

Det finns ännu inga uppgifter om att någon svensk ska ha drabbats av cyklonen.

Militärregimen i Burma har sagt till internationella hjälporganisationer att den är villig att ta emot hjälp, säger Richard Horsey vid FN:s katastrofkontor i Bangkok.
 Vi för nu diskussioner i Rangoon om vilken slags hjälp.

FN och andra internationella organisationer höll på måndagen ett möte i Bangkok för att delge varandra information och planera nödhjälpen. Men på grund av brutna telefon- och elledningar kommer det att ta flera dagar att få en fullständig bild av katastrofens omfattning, tillade Horsey.