Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära 200 000 på flykt i Sydsudan

Annons

Konflikten i Sydsudan har spridit sig till hälften av landets provinser och drivit omkring 180 000 människor från deras hem.

Vi har sett fruktansvärda våldshandlingar de senaste två veckorna. Och som vi alla vet, om ingen hålls ansvarig för detta är risken stor att våldet kommer att fortsätta, säger FN:s högsta chef i landet, norskan Hilde Johnson.

Miliser som är lojala med den sparkade vicepresidenten Riek Machar har nu kontroll över huvudorterna i två provinser, Unity och Jonglei, där president Salva Kiir har utlyst undantagstillstånd.

Utomrättsliga avrättningar förekommer enligt FN som också rapporterar om "stora antal lik" i städerna Juba, Bor och Malakal. FN "samlar aktivt in information" om övergrepp som ska kunna användas i framtida utredningar.

Samtidigt har de sydsudanesiska rebellerna och regeringsföreträdarna börjat samlas i Etiopiens huvudstad Addis Abeba för att inleda fredssamtal. Parterna kommer troligen inte att mötas förrän i morgon, säger Hilde Johnson till norska nyhetsbyrån NTB.

Syftet med samtalen är att få slut på striderna som sedan i mitten av december kostat över 1 000 människor livet i Sydsudan.

Delegationer från både president Salva Kiirs regering och rebellerna, som leds av den tidigare vicepresidenten Riek Machar, är på plats i Addis Abeba.

Några har kommit, medan andra är på väg. Vi hoppades att de kunde mötas i dag, men det blir troligtvis i morgon då Machar befinner sig i bushen, och hans folk får ta sig fram på mindre traditionella sätt, säger Hilde Frafjord Johnson till NTB.

Det första den FN-utsända hoppas på är att de stridande parterna snabbt kan enas om ett eldupphör som enligt henne måste övervakas av oberoende internationella observatörer.

När parterna träffas planeras först sonderingar om var de står. Officiella samtal kan dröja flera dagar.

Mer läsning

Annons