Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När vi gräver guld i... Jämtland?

Två kvinnor som hittat en lovande guldfyndighet i Jämtlands län är på väg att teckna samarbetsavtal med ett kanadensiskt prospekteringsföretag.

- Vi är i stort sett överens, säger Siv Wiik, 69 år.

- Nu hoppas vi på gruvbrytning så att det blir arbetstillfällen i regionen, säger hon.

Amatörgeologerna Siv Wiik och Harriet Svensson, 64 år, upptäckte guld- och zinkfyndigheten när de i höstas var ute för att plocka blåbär vid Storkullen nära gränsen mellan Jämtlands och Västernorrlands län.

- Vi tänkte, är det verkligen sant, säger Siv Wiik som letat mineral i 40 år.

Kvinnorna såg snabbt till att säkra rätten till fortsatt undersökning av området genom en ansökan till myndigheten Bergsstaten.

Sedan nyheten om fyndet spritt sig dröjde det inte länge förrän gruv- och prospekteringsbolag började uppvakta Siv och Harriet.

- Det är nog ett 20-tal företag, både svenska och utländska, som tagit kontakt med oss, säger Siv Wiik.

Kanadensiska Hansa Resources tycks nu vara på väg att vinna kvinnornas gunst.

- Vi har skrivit på en avsiktsförklaring om samarbete, och har lovat att inte förhandla med någon annan före den 17 april, säger Siv Wiik.

-Att upptäcka högvärdig massiv sulfid i berg är sällsynt, särskilt i ett land som Sverige med en så lång gruvhistoria,- skriver Hansas vd Jeff Gale i ett pressmeddelande om avsiktsförklaringen.

Om kanadensarna får avtalet kommer kvinnorna att få en -hittelön-, samt del av vinsten, om det blir gruvbrytning.

Avtalet är utformat så att hittelönen växer om fyndigheten är så värdefull som parterna hoppas. Till att börja får kvinnorna 500 000 kronor var.

- Blir det gruva så kommer vi att tjäna hur mycket som helst, säger Siv Wiik.

Hansa Resources planerar att göra geofysiska undersökningar av Storkullenområdet. Därefter ska ett systematiskt borrprogram genomföras som ska säkerställa vilka mängder malm som eventuellt kan brytas.PER VALLGÅRDA/TT