Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När musiken berättar

När didgeridoon börjar brumma är det inte bara en hårresande musikalisk upplevelse. Genom sitt instrument berättar Ash Dargan historier från Australiens forntid och nutid - ljudet målar de vilande bergens silhuett, kliver i de osynliga fotspår som format landet.

- Didgeridoon är Australiens levande själ, säger Ash.

Ash tillhör aboriginerna, Australiens urbefolkning, närmare bestämt Larrakiafolket. Han är född och uppvuxen i norra territoriet med djupa rötter i den urgamla kulturen.

När han berättar om sin musik vävs hela tiden nya trådar in i bilden - han pratar om folkets historia, aboriginernas återupprättelse, landskapets själ, drömtiden där världen en gång skapades, den tidlöshet som förenar människan med hennes förfäder och den övriga skapelsen. Han berättar historier om magi, om stammens äldste och deras djupa kunskaper, om världens rötter där nu och då flätas samman till ett odelbart helt.

Allt detta vill han ge en röst när han sätter didjeridoon till munnen. Instrumentet brummar, ljudet kråmar sig ut ur den långa träkroppen och förvandlas till grodornas kväkande eller jordens entoniga sång när antilopen strövar över gräset.

- Den äldsta kända didgeridoon har daterats med kol 14-metoden till 60 000 år. Världens äldsta instrument, som finns med i de gamla legenderna. Didgeridoon har alltid följt Australiens folk; den som hör didgeridoon kommer omedelbart i kontakt med landets essens, säger han.

En av de mest spridda legenderna berättar om när den första didgeridoon skapades.

- En av de gamla sångarna, som sjöng alla de uråldriga berättelserna med en röst mjuk som honung, skulle lägga en stock på elden. Då såg han att det rörde sig på stocken, en massa termiter som kröp hit och dit.

Sångaren tyckte synd om termiterna, som samlats vid stockens ena ände. De hade gnagt stocken ihålig så han satte den till munnen och blåste upp dem i luften.

De termiter som fortfarande levde fastnade på himlen och blev till stjärnor. Och ut ur stocken kom ett mäktigt ljud, en ny röst som skulle komma att berätta världens historia i många, många tusen år.

Ash Dargan utbildade sig först till klassiskt skolad trumpetare.

- But I fell in love with the didgeridoo, förklarar han med ett leende.

Ash Dargan är sedan fem år bosatt i USA och turnerar över hela världen med sina föreställningar. Vid besöket i Sverige blev det klart att han kommer att medverka vid nästa års Urkultfestival i Näsåker.


KATARINA ÖSTHOLM
070-222 90 43