Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När katastrofen kommer – storstilat psykologiskt drama om människor i trängda situationer

/

Vad händer när kärnkraftskatastrofen kommer? När en bunker blir hela världen? När människor tvingas dela minsta tänkbara livsyta och dra konsekvenserna av sina ideal?
Föreställningen "Réaktor", som gavs på Folkan i Örnsköldsvik, är hisnande aktuell.

Annons

Teaterpubliken i Örnsköldsvik bjöds på något så ovanligt som en hel teaterföreställning på nordsamiska textad till svenska likt en operaföreställning i tisdags. Men det var ingen nämnvärd musik utan i stället dramatik på hög nivå.

De tre samiska skådespelarna är instängda i ett värn av den typ som redan finns i norra Sapmi eftersom det ibland regnar ned raketer och raketdelar som skjuts upp både från Robotförsöksplats Norrland i Vidsel norr om Älvsbyn och från Esrange i Kiruna.

I Reáktor har tre ungdomar tagit skydd undan ett befarat kärnkraftshaveri inom Sapmi. De lever tätt in på varandra i veckor i sträck och det utvecklar sig till ett psykologiskt drama. Frustrationen breder ut sig över sysslolöshet och avsaknad av information om vad som händer utanför bunkern.

Frustration som leder till både kärlek och konflikter. Och då är det inte bara konflikt på det personliga planet. Konflikter mellan olika samiska intressen växer också fram. För mannen i gruppen är renen och renens vandringar mellan fjällen sommartid och beten i skogslandet vintertid det enda som existerar.

Han är fast besluten att återuppta näringen när han kommer ut om det fortfarande är ett land där det går att leva. En av kvinnorna kan däremot tänka sig ett annat liv. Det är konflikter som sprider sig mellan olika samiska grupperingar ända till samernas högsta beslutande organ som är sametinget. Samtidigt finns också sexuell åtrå och längtan om kärlek invävt i dramat.

Samerna känner sig också klämda mellan storsamhällets önskan om mineral- och energiutvinning inom Sapmi. Men är det samerna som får betala priset genom att upplåta mark som brukats i massor av generationer. Mycket hinner dryftas på halvannan timme i allt från stämningar av kärlek och försoning till högt uppskruvade röster och konflikter. Och det fina är att inget går förlorat trots att merparten i salongen inte förstår många ord av det nordsamiska språket. Textningen fungerade alldeles utmärkt.

Det är helt enkelt ett storslaget psykologiskt drama som bjuds. Det är en föreställning med utmärkt skådespeleri som väcker många tankar om vad som händer med människor i trängda situationer.

* * *

Läs också: Svidande samhällskritik i ny utställning: "Vi tror att maskinerna gjort oss fria"

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

Annons