Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nanne Grönvall i Hitchcock-musikal

Annons

Hitchcock-thrillern "Rebecca" har spridit läskig stämning hemma hos Nanne Grönvall otaliga gånger - det är en av hennes favoritfilmer. Inte konstigt att energiknippet Grönvall tackade ja till rollen som onda Mrs Danvers i musikalen "Rebecca" på Malmö Opera.

"Det här borde sättas upp på en teater" sade jag till min man Peter när vi såg filmen första gången. Jag trodde nästan att de skojade med mig när jag erbjöds en roll i musikalen, säger Nanne Grönvall till TT.

Hon debuterar på en operascen, men inte inom musikalgenren. På meritlistan finns huvudroller i både "Sweet Charity" och "Hur man lyckas i business utan att bli utbränd". Den 7 februari är det premiär för "Rebecca" på Malmö Opera.

Detta var det enda som kunde toppa rollen i "Sweet Charity". Jag gillar klassiska, svartvita och psykologiska thrillers. Spänningen och det ondskefulla i "Rebecca" är det jag gillar, säger Nanne Grönvall.

Besatt karaktär

Med häftiga projiceringar blir scenen något utöver det vanliga och gör det kanske enklare för publiken att leva sig in i 1920-talet där berättelsen utspelar sig. På det mytomspunna släktgodset Manderley förtvinar aldrig minnet av aristokraten Maxim de Winters förra hustru Rebecca.

Långt efter sin död tycks hon kontrollera allt och alla i det stora godset - inte minst hushållerskan Mrs Danvers som närmast är besatt av den döda. Till slut ställs frågan på sin spets: Hur dog egentligen Rebecca?

Många säger att det är toppen att spela ondskefull eftersom man kommer i kontakt med sina mörka sidor. Men jag letar fortfarande. Klart att jag har några mörka sidor, men hon är full av hat och det ligger långt från mig, säger Nanne Grönvall.

Glädjetår

Repetitionerna på operan hann knappt börja förrän Nanne Grönvall fällde en glädjetår.

När jag repade med orkestern och såg dirigenten arbeta så kom en tår. Det kan låta fånigt men jag känner att det är så stort att jag fortfarande får uppleva så mycket nytt och så stora saker i mitt arbete, jag tar aldrig något för givet.

Ny platta, musikal och turné med Diggiloo i sommar bidrar till uppladdningen inför 30-årsjubileet som artist nästa år.

Då ska det spraka på något sätt. Det blir nog någon form av show, men det återstår ett par möten innan allt är helt klart, säger Nanne Grönvall.

Slutet i sikte

Men sedan tänker hon trappa ner rejält. Om två-tre år ser vi knappt Nanne Grönvall på en scen, åtminstone om man ska tro henne själv.

Nu tutar jag och kör i max tre år, det är nog därför jag gör allt i 180 just nu. Jag känner att det är så mycket jag vill göra. Men sedan tänker jag fokusera på vårt skivbolag och musikförlag som expanderar säger hon. Jag ska helt enkelt börja förvalta mina erfarenheter i yrket och ge det till andra artister. Jag vill vara den manager jag själv skulle vilja ha.

Mer läsning

Annons