Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Namnet påverkar barnets liv

Rasmus finns med i Västernorrland, Jonathan i Västmanland och Noah i Jönköping.

Men länslistorna visar att påhittigheten är större för flicknamn. Det har historiska förklaringar, enligt Eva Brylla, forskningschef vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala.

- I många kulturer är pojknamnen mer traditionella och det hänger samman med att männen varit familjeöverhuvud.

Att mansnamnen ansetts viktigare har avspeglats i almanackan. Långt in på 1900-talet innehöll den bara en tredjedel kvinnonamn, men nu är fördelningen jämn. Eva Brylla, som var med och utarbetade den senaste namnlängden 2001, konstaterar att många slår upp almanackan för att hitta ett lämpligt namn. Att lyfta ut ett namn ur den görs inte ostraffat. Det stod klart när William ströks i den senaste omarbetningen.

- Du gissar inte hur många farmödrar till William som rasat i telefon. De var argast. Nu får vi skämmas lite, för William är ju det populäraste pojknamnet, säger Eva Brylla.

I tidningen
Frågan är vad som styr när föräldrar väljer tilltalsnamn åt sina barn. Uppenbarligen går trenderna lite om varandra i länen.

- Varför det är så är lite svårt att veta, men tidningarnas födelseannonser spelar en stor roll. Om namnet Olle dyker upp ett par gånger i tidningen är det mer sannolikt att man tar till sig det. Man påverkas mycket mer av omgivningen än man tror, säger etnologen Charlotte Hagström vid Lunds universitet.

Självklart ska namnet klinga vackert - ingen väljer ju ett fult namn, fortsätter hon. Men det namn som tilltalar en generation är otänkbart för nästa - namn går i cykler.

Påverkar livet
Föräldrarnas geografiska och sociala härkomst spelar också roll, liksom utbildningsnivå. Oavsett vilket namn föräldrarna väljer, kommer det att påverka barnets liv.

- Det har väldigt stor betydelse, för namnet är en del av den man är. Det betyder inte att man behöver tycka om sitt namn. Har man ett väldigt ovanligt namn, och alltid måste bokstavera det, förstår man redan som liten att man sticker ut, säger Charlotte Hagström.

[url=http://allehanda.se/avdelning/harnosand/22613]Läs mer: De vanligaste namnen i länet[/url]


(TT)