Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nakenskanning väntar USA-resenärer

Annons

Efter attentatsförsöket på juldagen lär en skanningsteknik som gör det möjligt för flygsäkerhetspersonal att se igenom kläderna bli obligatoriskt för resenärer på väg mot USA.

Om attentatsmannen som gömt sprängmedel i kalsongerna hade gått igenom en kroppskanning hade han antagligen aldrig ens fått borda planet.

Därför kommer passagerare på väg med flyg från Holland till USA nu få finna sig i att synas inpå bara huden.

De 15 kroppsskannrar som finns på Schiphol-flygplatsen kommer att tas i bruk så fort som möjligt, uppgav landets inrikesminister Guusje ter Horst på onsdagen.

Senast inom tre veckor ska det bli verklighet. Dröjsmålet beror på att ny mjukvara måste installeras först, hette det.

Hittills har den dyrbara apparaturen bara använts till slumpvisa kontroller. Varje skanner kostar motsvarande 1,5 miljoner kronor.

Även Nigeria ska installera kroppsskannrar, meddelade generaldirektören för civilflyget Harold Demuren. Apparaterna ska importeras från Europa eller USA och kan förhoppningsvis tas i bruk i slutet av januari vid landets fyra största flygfält i Lagos, Abuja, Kano och Port Harcourt.

Ingen ska använda Nigeria som genomgångsland för terrorism eller droger! sade Demuren.

I USA används tekniken vid 19 flygplatser och på en handfull domstolar och fängelser. Inom en inte alltför avlägsen framtid lär proceduren bli obligatoriskt för samtliga flygresenärer till USA.

Kroppskanning är dock kontroversiellt eftersom det kan vara obehagligt och kränkande. Å andra sidan är det också obehagligt att bli kroppsvisiterad, sade Tysklands inrikesminister Thomas de Maziere på onsdagen.

de Maziere tillade också att tekniken utvecklas. Snart kommer det att finnas modeller som döljer känsliga kroppsdelar, som bröst och könsorgan, på apparatens bildskärm.