Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Något samarbete med Sverigedemokraterna kan det inte bli tal om."

Visst vill Kristdemokraterna satsa på skola, äldreomsorg och vård. Men utan god ekonomi går det inte.

– Det blir bara drömmar om vi inte lyckas med en ansvarstagande ekonomisk politik, förklarar partiledaren Göran Hägglund.

Ansvar är ett viktigt begrepp för KD. Det understryks om och om på socialministerns tjänsterum under vår intervju som insprängs mellan ett regeringssammanträde och några videohälsningar som Göran Hägglund ska spela in till ett bröllop och ett födelsedagsbarn i partiet.

– Om vi inte lyckas med ekonomin och jobben, så blir nästan alla andra diskussioner meningslösa när det gäller satsningar på att förstärka på skolans område, att genomföra den nödvändiga upprustningen av äldreomsorgen och förbättringar på sjukvårdens område, säger han.

– Förvaltarskap är ett nyckelbegrepp i kristdemokratisk ideologi som handlar om att betona just ansvar och långsiktighet. Här vet vi att är vi det minsta äventyrliga så kommer statsfinanserna i gungning. Det kommer att slå oerhört hårt mot skuldsatta hushåll i form av högre räntor och så vidare.

– Det här tror jag är ett trumfkort för allianssidan. Det kan vara det som avgör valet. Vi har visat genom den ekonomiska krisen och kommer att göra inför valet att vi är beredda ta ansvar i en rätt vansklig ekonomisk situation.

Göran Hägglund beskriver gärna hur Sverige ligger rätt bra till med kanske den bästa ekonomin i Europa, låg statsskuld, offentliga finanser i ordning och fler människor i arbete än när alliansregeringen tillträdde 2006.

Vad som är specifikt kristdemokratiskt i den förda politiken är svårare att bena ut. De fyra regeringspartierna är överens om det mesta i grundsyn enligt Hägglund.

– I vårt tänkande har det handlat om att hålla samman samhället, till exempel så att skattesänkningar inte bara når oss löntagare utan också pensionärer. Ett samhälle som dras isär och där det blir för stora skillnader är inte lyckligt.

– Det är otroligt viktigt att resultatet av ekonomiska framgångar kommer fler till del. Jag vill ju att Kristdemokraterna ska vara det socialt ansvarstagande, det mänskliga partiet som står på den lilla människans sida.

Kömiljarden, regeringens ekonomiska morot till landstingen för att korta köerna i vården, är Göran Hägglund stolt över. Han menar att metoden fungerar väl och att den inte fått nog uppmärksamhet.

Att Västernorrland misslyckats och missar alla köpengar är socialministern väl medveten om.
– Jag har varken makt eller myndighet att lägga mig i enskilda landstings göranden och låtanden men när jag ser på min brevskörd så kommer ganska många från Västernorrland, från bekymrade invånare eller oerhört upprörda personer. Det är inte bra.

– Västernorrlands läns landsting står i en svår situation. Man behöver en ledning som förmår att både göra det som måste göras för att få ekonomin i balans men också visa att man kan förbättra på väntetidsområdet. Det är just nu lite av sorgebarnet, kommenterar han.

En radikal lösning är förstås att byta ut vänsterstyret.
– Jag ser naturligtvis gärna att det kommer en ny ledning, att väljarna röstar fram ett alliansstyre så att man får möjlighet att utveckla vården ytterligare. Det är vad jag hoppas på i varje landsting.

I skolan backar KD helhjärtat upp betyg från årskurs 6.
– Betyg tidigare är väldigt viktigt för att hitta de barn som behöver tidiga insatsstöd. Det missar vi ofta i dag. Får man betyg andra terminen i årskurs 8, när man nästan gått ur grundskolan, är det för sent.

– Jag vill också betona att skolan inte bara är där för att förmedla kunskap utan också för att ge värderingar för livet. Skolan handlar också om social fostran.
En ökande klyfta mellan storstad och landsbygd vill Göran Hägglund möta med lättnader för att starta och driva företag, bland annat lägre avgifter på anställda.
Om Sverigedemokraterna hamnar i vågmästarroll i riksdagen vägrar KD all form av samarbete.

– De graderar människovärdet på ett sätt som är helt främmande för kristdemokratin. Vi får lirka oss fram helt enkelt. Något samarbete med Sverigedemokraterna kan det inte bli tal om.

Detta alltså om SD kommer in. Och om KD kommer in. 4 procent är inte långt borta och man undrar vilken slutsats Göran Hägglund drar i värsta scenariot.
– Det kommer inte att hända! Jag är beredd att ingå ett vad med dig om du sätter emot. Jag är hundra procent säker på att vi kommer att vara representerade i riksdagen efter valet.