Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Något är galet i Sverige

/
  • – Högerpolitiken i Sverige ger oss en föraning på vad som kan hända i Norge efter valet nästa höst, varnar LO:s ordförande Roar Flåthen och som skickat ut en broschyr till 40 000 medlemmar.

”STOPP. Noe är galt i Sverige.” Varningstexten sitter på ett informationshäfte som norska LO häromveckan skickade ut till 40 000 medlemmar och förtroendevalda.

Annons

LO:s ordförande Roar Flåthen använder Sverige som avskräckande exempel på hur det kan gå om högern får makten efter stortingsvalet hösten 2013.

– Vi ser dessvärre en dyster bild av en politik som leder i fel riktning på en rad samhällsområden, säger Flåthen till tidningen Klassekampen.

I broschyren varnar LO-ordföranden också för hur Høyre lärt sig av systerpartiet Moderaterna. Retoriken har förändrats. Høyre har tonat ner högerprofilen, på samma sätt som Reinfeldt-Borg-Schlingmann bytte framtoning inför valet 2006.

Bakom den tjusiga nymoderata retoriken döljer sig dock gammal klassisk högerpolitik, vilket beskrivs i den norska LO-broschyren. De rikas gynnas med skattesänkningar på de sjukas och arbetslösas bekostnad.

Försämringarna i a-kassan gjorde att en halv miljon medlemmar lämnade trygghetssystemet. För åtta år sedan hade Sverige den näst högsta a-kasseersättningen i OECD. Nu efter regeringens ”reformer” ligger landet under genomsnittet.

I dag står två av tre arbetslösa helt utan försäkring. Arbetslösa och sjuka tvingas söka socialbidrag eller be om hjälp i kyrkorna. Sverige har OECD-världens strängaste regler för förtidspension, enligt regeringens egen utredare.

Facket tvingas på defensiven och arbetsmiljöfrågorna sätts på undantag. Det är ytterligare i del i den ideologiskt betingade nedmonteringen av den nordiska modellen och det borgerliga systemskiftet.

Det pågår en privatiseringsvåg och en massiv utförsäljning av gemensam egendom. Senast i raden är Bilprovningen. Tidigare har vårdcentraler, gymnasieskolor och allmännyttan reats bort.

Sverige har blivit en mycket lönsam marknad för internationella riskkapitalbolag, som skär guld med täljkniv i skolan, vården och äldreomsorgen. Vinsterna slussas till skatteparadis och skattepengarna försvinner ut ur landet.

På 20 år har den svenska skolan gått från att vara en av de mest reglerade till att bli världens mest liberala, enligt nationalekonomen Jonas Vlachos. I dag är nästan varannan gymnasieskola privat, och av dem ägs över 80 procent av aktiebolag. Resultaten sjunker och segregationen ökar samtidigt.

De nya Moderaterna lovade minska utanförskapet, men arbetslösheten ligger på åtta procent och allt fler hamnar allt längre från arbetsmarknaden. Om de svenska ungdomar som jobbar i Norge skulle återvända skulle ungdomsarbetslösheten landa på 30 procent.

Varningen från den norska LO-ledningen är därför högst befogad. Det är bara att hoppas de norska väljarna tänker efter ordentligt innan de röstar i stortingsvalet nästa höst.

Peter Franke

Annons