Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Någon måste dö för att jag ska få leva"

Martha Ehlin fick cancer när hon var trettio år. Hon fick fem organ transplanterade efter lång tid på väntelistan. Anna-Lena Fjellström fick en ärftlig njursjukdom redan i tonåren, 2013 fick hon en njure av sin man.

Annons

Martha Ehlin och Anna-Lena Fjellström som båda besökte Örnsköldsviks vårdelever i går berättade om organdonation och vikten av att ta ställning.

Martha Ehlin drabbades av cancer när hon var 30 år. Efter att i princip aldrig varit sjuk blev hon plötsligt dödssjuk. Valet stod mellan att leva med cellgifter för att hålla cancern i schack resten av livet eller satsa på en organdonation. Martha valde det senare. Efter nio månader på väntelistan så kom samtalet. "Vi har organen till dig" sa en sköterska på Sahlgrenska sjukhuset.

– Den dagen räknar jag som min andra födelsedag, säger Marta.

Marta Ehlin fick fem organ från en och samma donator, fem organ som gav henne livet åter.

Anna-Lena Fjellström berättar sin historia som skiljer sig något från Marthas. Hennes sjukdom upptäcktes redan i tonåren. En ärftlig sjukdom som gjorde att hennes njurar med tiden fungerade sämre och sämre.

Eftersom vi människor har två njurar så går det att donera en medan vi fortfarande lever.

I Anna-Lenas fall erbjöd sig hennes man att donera. En intensiv tid började då alla möjliga undersökningar skulle fastställa om han var en lämplig donator samtidigt som Anna-Lena blev allt mer sjuk.

Direkt efter transplantationen så kände Anna-Lena det som om hon nästan var "hög", hög på livet.

– Jag ville upp och gå direkt, det pirrade i hela kroppen när livet liksom kom tillbaka, säger Anna-Lena.

Martha Ehlin är en av initiativtagarna till organisationen MOD, Merorgandonation. Efter att själv stått på väntelistan i nio månader ville hon skapa uppmärksamhet kring behovet av organdonatorer. Hur viktigt det är att vi, var och en, gör ett aktivt val när det gäller donation

I Sverige finns i dag 756 personer på väntelistan för organdonation, de flesta är unga människor. Alla överlever inte sin tid på listan.

En person på väntelistan är så svårt sjuk att alla andra alternativ är uttömda. Att leva i dödens väntrum väcker många tankar och mycket känslor.

– Att inse att någon måste dö för att jag skulle få leva var en svår tanke att ta till sig, säger Martha Ehlin

Alla kan bli donatorer, oavsett ålder, levnadsvillkor eller eventuella sjukdomar.

– Jag skäms för att jag inte själv hade anmält mig till donationsregistret, säger Martha Ehlin.

Av 90 000 dödsfall per år är det bara 150 personer som sagt ja till organdonation.