Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mystisk författare skrev bok om Sollefteå – men nu har Chagall Eriksson avslöjat sin rätta identitet

Det fanns en förväntan, en spänning i luften utöver det vanliga, vid författarbesöket på Sollefteå bibliotek torsdagen den 24 maj. En anonym Sollefteåförfattare skulle äntligen träda fram.

Annons
Örjan Torell, alias Chagall Eriksson, drog fullt hus på Sollefteå bibliotek.

Läs mer: Sollefteås svar på "Populärmusik från Vittula" – hemlig författare skildrar en förlorad värld

Redan före jul, i december 2017, hade den kommit – den hemlighetsfulla bok, signerad pseudonymen Chagall Eriksson, som förbryllat Sollefteåborna under en längre tid.

En blå liten volym, med en målning av Storgatan i Sollefteå, belyst av en enorm fullmåne, på omslaget. Mänsk-lig-he-tens he-la världs-hi-stor-ja löd den märkliga titeln.

Den visade sig innehålla tidsbilder från det tidiga 1960-talet i Sollefteå. Ett antal texter med några gymnasister i huvudrollerna, ingen sammanhängande historia, men möten med människor, miljöer, händelser, som alla som bott i staden vid den tiden kunde känna igen.

I sin recension i Tidningen Ångermanland resonerar Gregor Flakierski kring upphovsmannens identitet, men avstår från all spekulation:

”Det väsentliga är att boken är mycket välskriven, med en konsekvent torr akademisk humor kongenial med stilen. Oavsett vem författaren är har vi säkerligen att göra med en språkmänniska med äkta känsla för språkets skiftande innebörder och olika ljudvalörer.”

Sedan fortsätter han: ”Det är lite som Sollefteås svar på Mikael Niemis Populärmusik från Vittula, även om den här boken stilistiskt sett är mer präglad av ett klassiskt bildningsarv.”

Så rätt, han hade – det var en riktig fullträff.

Nu stod författaren framför publiken på biblioteket i den sköna majkvällen. Det visade sig vara Örjan Torell, student på latinlinjen i Sollefteå år -61, Fil. Dr. i litteraturvetenskap och före detta lärare vid Mittuniversitetet i Härnösand!

I publiken fanns ett antal jämnåriga till författaren, till och med någon som tydligt porträtterats i boken, utan att ha en aning om det i förväg. Många frågor fanns och en del svar vaskades fram.

Hervor Sjödin

Annons