Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myndighet lämnade ut sekretesskyddad

En skånsk myndighet lämnade ut personuppgifter om en person till TV 4 Nyheterna Malmö trots att identiteten är skyddad.

Det är mycket allvarligt. I extrema fall kan det innebära att personerna blir utsatta för grovt våld, säger Henrik Malmquist, chef för länskriminalen till Nyheterna.

I Sverige har 12 000 personer skyddade personuppgifter. Det är Skatteverket som beslutar om så kallad sekretessmarkering, en spärr i folkbokföringen. TV 4 Nyheterna Malmö fick efter bara tio minuter hemliga personuppgifter om en person som hotats till livet och även uppgifter om en släkting som har samma skydd.

Skyddet innebär att myndigheten ska göra en noggrann prövning innan personuppgifterna lämnas ut. Myndighetschefen säger att det pågår en översikt av rutinerna.

Det här kan vara en anledning att titta extra noga på hur vi hanterar detta, eftersom det verkligen är viktigt att det blir korrekt, säger myndighetschefen.