Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket transfett i utländska kakor

De thailändska kexen Pocky chocolate flavour fick sämst resultat när Livsmedelsverket analyserade innehållet av transfett i kakor, kex och chips. Så mycket som 36,9 procent av fettet i produkten var transfett.

Tillsammans med 38 kommuner har Livsmedelsverket analyserat sammanlagt 132 produkter tillverkade i Sverige och utomlands. De flesta, 78 procent, innehöll mindre än en procent transfett av den totala mängden fett. I 19 produkter från gruppen kakor och kex stod dock transfett för över två procent av fetthalten.

"Av de produkter som innehöll mer än två procent transfett var flertalet importerade från länder utanför EU, av små importörer", säger Jan Sjögren, enhetschef på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

På andra och tredje plats av de testade produkterna med mest transfett kom två serbiska sorter. Napolitanke från Stark med 23,5 procent och Family - slatka mesavina från Medela med 22,0 procent.

Transfett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. WHO rekommenderar därför att intaget av transfett inte överskrider 1 procent av energiintaget, enligt Livsmedelsverket.