Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket regn ger hungriga bin

Det har varit en ovanlig regnig majmånad hittills i hela Sverige och Ångermanland utgör inget undantag.

Annons

Väntar du också på sommarvärmen? Tycker du att maj har varit ovanligt regnig? Då har du uppfattat läget rätt. I vanliga fall brukar det regna mellan 30 och 40 millimeter i maj, i år är det närmare 60–80 millimeter.

– Det har regnat mer än normalt i Ångermanland, och det stämmer för hela landet, säger Erik Rindeskär, meteorolog på den privata vädertjänsten Foreca.

I Stockholmstrakten har ett gammalt nederbördsrekord från 1901 slagits. Där har det fram till den 19 maj kommit över 90 millimeter regn. Däremot har det i maj inte varit kallare temperaturer.

– Ångermanland, förutom de allra västligaste delarna, har faktiskt haft ganska normala temperaturer hittills i maj, säger Erik Rindeskär

Men vissa gillar majvädret, i alla fall en del insekter.

– Sniglar, maskar och snäckor trivs ganska bra när det är så här fuktigt, de gynnas väldigt mycket, säger Julia Stigenberg, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuséet.

Myggor är ett annat exempel på insekter som trivs just nu.

– Larverna trivs i vattensamlingar. Däremot tycker de inte om kyla, säger Julia Stigenberg.

Så det kan bli ett riktigt bra år för myggor till exempel?

– På lokala ställen kan det bli myggår men inte generellt i Sverige. Om värmen blir extrem senare så blir det en massexplosion av mygg, säger Julia Stigenberg.

För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.

Fjärilar och getingar har det svårare i det regniga vädret, det tar längre tid för dem att bli fullvuxna. Värst är det kanske för bina.

– Jag pratade med en biodlare som sa att växternas pollen har så låg kvalitet att deras nektar inte rinner till. Är bina hungriga blir det inte lika mycket honung, säger Julia Stigenberg.

Det många frågar sig just nu är när värmen och sommaren kommer.

– Vi får ett litet bakslag på lördag då blir det lite kallare igen. Men sedan ser det ut som om vi kommer att få lite varmare luft de kommande tio dygnen, säger Eriks Rindeskär.

Men han lägger ändå in en liten brasklapp. Kalluft ute på norska havet gör att sommarvärmen låter vänta på sig.

– Det ser så ut, säger Erik Rindeskär.