Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket på gång i Sidensjö – nytt omsorgsboende byggs och skolan renoveras

Sidensjö är en bygd med positiv utveckling och nu under 2020 händer det verkligen mycket. Under senaste månaden har vi i Örnsköldsviks Allehanda kunnat läsa om planerade nyanställningar hos såväl Nätraälvens Virkesförsäljningsförening som Sidensjö Sparbank, och banken planerar även en utbyggnad. Drömme har utsetts till Årets By, men det händer mycket mer.

Det som verkligen skapar framtidstro är byggkranar och byggnadsställningar och det finns på minst två platser. Bygget av ett nytt vård- och omsorgsboende har startat. Det innebär att hösten 2021 finns det 18 platser där. Då omvandlas Fyrklövern till ett trygghetsboende med 15 lägenheter. Sidensjöborna är glada att kommunen satsar på ett nybygge, vilket blev verklighet att tack vare ett bra samspel mellan bygdens entreprenörer och kommunen. Det var stort engagemang att skapa ett trygghetsboende av Sidensjögården, men när det inte var möjligt, upplevde kommunen den starka kraften i bygden och var beredd att satsa på ett nybygge.

Förhoppningen är att detta även skapar fler lediga hus till försäljning vilket behövs. Pernilla Häggström har initierat en inventering vilka hus som är möjliga objekt så att vi skall kunna presentera vilka objekt som finns, för alla som vill flytta till bygden. Lennart Sundvall berättar att två nya hus skall byggas i år och det är länge sedan detta hände i Sidensjö.

Runt Sidensjöskolan finns byggnadsställningar, här skall alla fönster bytas, vilket verkligen är nödvändigt efter över 60 år. I skolans gymnastiksal har äntligen ett nytt draperi installerats. Förändringarna i skolan sker efter en lång kamp från såväl skolans personal som ortens föreningsliv. Vi har devisen tillsammans kan vi. När vi utvecklar ett bra samarbete mellan ortens näringsliv, föreningslivet och kommunen händer det bra saker.

Sidensjö har ett starkt föreningsliv med över 30 föreningar, berättar Birgitta Sedin som är ordförande i den sammanhållande föreningen Sidensjö Framtid. Grunden är naturligtvis alla ideella ledare och styrelsefunktionärer. Under senare år har de ekonomiska förutsättningarna underlättats när Nordisk Vindkraft fördelar över en halv miljon per år till föreningslivet efter förslag från Sidensjö Framtid.

I Sidensjö finns service genom affären, pizzeria, bensinmack, bilverkstad med mera, och där gäller det att handla lokalt-lokalt som det står i ett upprop som nyligen delades ut i brevlådorna. Ord som används är landsbygd, glesbygd – men Sidensjö är glansbygd.

Olle Häggström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel