Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket mat går till spillo

Vi tänker oss inte alltid för när vi handlar mat - uppemot en femtedel av alla livsmedel som köps i Sverige hamnar i soporna.

Slöseriet drabbar förstås både miljön och våra egna plånböcker.

Konsumenterna är inte alltid medvetna om att spillet måste minskas, enligt en studie vid Karlstads universitet. Helén Williams, doktorand i miljö- och energisystem, menar att det handlar om att ha framförhållning.

- Planera vid inköpen. Hur mycket mat kan jag äta upp? Att köpa en storförpackning med tanken att spara kan bli helt fel. En del kanske ändå blir kastat eftersom innehållet blivit gammalt, säger hon.

Betydande mängder livsmedel kasseras. Av den mat som köps bedöms 10-20 procent hamna i soppåsen.

- I många år har man tittat på om det ska vara plast eller papper i förpackningarna - och hur mycket de belastar miljön. Det ska vi naturligtvis tänka på, men få ser till helheten.

Enligt Helén Williams har livsmedelsproduktionen - tillverkning, förädling och transporter - betydligt större miljöpåverkan än vad förpackningarna i sig har.

Och även förpackningsindustrin får ett gott råd av Helén Williams.

- Se till att det finns förpackningar av olika storlekar och varianter.

Hon ger som ett bra exempel en leverpastejprodukt vars förpackning innehåller två separata delar pastej. När en del är öppnad är fortfarande den andra delen intakt.

När det gäller förpackningsindustrin måste den också tänka på att utforma förpackningarna så att spillet minskar, till exempel genom att de blir lättare att tömma.

- Förpackningar som utformas efter kundernas behov och samtidigt tar hänsyn till hela livsmedelskedjans miljöpåverkan kan bidra till att mindre mat slängs och koldioxidutsläppen minskar, säger Helén Williams.

Studien har nyligen presenterats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Cleaner Production.BENGT NORDIN/TT