Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket jämnt inför tyska valet

Annons

Angela Merkel lär sitta kvar vid makten efter söndagens förbundsval - men hur stark blir den, och tillsammans med vem?

Valet ser ut att bli jämnt, mycket jämnt, enligt en ny opinionsundersökning.

Merkels parti CDU kommer tillsammans med sitt bayerska systerparti CSU få 39 procent av rösterna i söndagens val, enligt undersökningen.

Liberala FDP, som samregerar med Merkels parti, får 6 procent av rösterna i samma undersökning - vilket innebär inalles 45 procent för sittande regering.

Socialdemokratiska SPD får 26 procent och deras allierade De Gröna får 9 procent enligt Emnids undersökning. Tillsammans med vänsterpartiet Die Linke - som inget av de etablerade partierna egentligen vill ha med att göra - får det samlade vänsterblocket 44 procent.

Småpartier som hittills kravlat under 5-procentspärren kan därmed få en avgörande roll - om de tar sig över spärren på söndag.

Väljarundersökningen genomfördes mellan förra lördagen till i går morse och bygger på intervjuer med 2 047 personer, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Regeringsfrågan berör inte bara Tyskland - både i Bryssel och i resten av EU är intresset enormt.

I EU-maskineriet har det redan länge längtats efter ett slut på den tyska kampanjen, som präglat mycket av EU-arbetet under hela året. Känsliga beslut och principdiskussioner har fått vila, i väntan på ett klart besked om vem som ska regera i Berlin.

Mer läsning

Annons