Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket hinns med på en dagsresa till Umeå

Pro Själevad har varit på en dagsresa den 1 mars till Umeå.

När vi kom fram till Kulturtorget blev vi serverade kaffe och smörgås i Hantverksbageriets café och sen fick vi guidning, uppdelade på två grupper, på nya Kulturhuset ”Väven”. Vilken fantastisk byggnad. Byggnaden är i 14 våningar med Umeå hotell på våning 6–13.

Huset är ritat av norska Snöhetta och svenska White Arkitekter och ska påminna om en björkstam i svart och vitt och kostade 814 miljoner. Väven innehåller bland annat Stadsbiblioteket i tre våningar med cirka 320 000 böcker, Folkets Bio ”Tystnad-Tagning”, Kvinno-historiskt museum det enda i Sverige, Musikrum där man får låna instrument, Sagorum, Gör-det-själv-verkstäder, olika utställningar, med mera.

Huset är byggt så att man ser väderstrecken, alla takpaneler och golvbeläggningar går i norr-söder. Om man promenerar ner efter älven ligger flera byggnader som Arkitekthögskolan, Designhögskolan, Konsthögskolan, HumlabX och Bildmuseet i ett Kulturstråk.

Efter visningen åkte vi till nya Ikea där vi fick lunch och sen strosa fritt ett par timmar. Hemresan kändes skön efter allt vi sett och hört. Margit tackade alla som varit med på resan, Rolf som rattat bussen och Gudrun som tagit hand om oss. Nästa resa blir en hemlig resa den 26 april.

Margit Olsson/Eleonore

■■ Vill du skicka in en läsarartikel – använd det här formuläret .

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel