Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket förenar om välfärden

/
  • Välfärd framför vinstuttag. Om detta är socialdemokratiska företrädare överens. Frågan är bara hur.

Den stora skiljelinjen ifråga om vinster i välfärden går inte mellan olika grupper av socialdemokrater.

Annons

Ska företag som arbetar inom välfärden få göra stora vinstuttag?

Det är en het fråga som splittrar Socialdemokraterna inför partikongressen i vår, hävdade Rapport häromdagen. Detta sedan Socialdemokraterna i Malmö, Göteborg och Stockholms län uttalat sig.

Rapport har både rätt och fel. Stora vinstuttag ur välfärdssektorn, finns nog ingen socialdemokrat som gillar.

Frågan som debatten gäller är istället om det ska vara ett uttalat vinstförbud eller om stora vinstuttag från välfärdssektorn kan begränsas på andra sätt.

Tittar man lite närmare på motionerna från dessa S-organisationer och uttalanden från andra socialdemokrater kan man visst finna skillnader.

Stefan Löfven har ju sagt att han inte tror på ett förbud mot vinster i välfärden. I Stockholm och Malmö talar man däremot om att en ”icke-vinstprincip” ska råda inom välfärdssektorn.

I Göteborg beslutade distriktskongressen att vinstuttag ur offentligt finansierad välfärd ”så långt det är möjligt” ska förhindras.

– Vi vill begränsa möjligheterna att plocka ut vinst men inte ha ett vinstförbud, sammanfattade distriktsordföranden Anna Johansson.

Men samtidigt som dessa skillnader existerar är det lätt att se att det råder bred enighet om de stora tagen.

Alla är överens om att det nuvarande tillståndet - med koncerner som lyfter ut stora vinster ur välfärdssektorn – inte är acceptabelt och att kvaliteten i välfärdstjänsterna måste kunna säkras.

Partikongressen 2009 avslog de motioner som krävde vinstförbud men slog också fast:

– Gemensamma resurser för välfärd ska gå till välfärd, inte till vinstuttag.

Fortfarande är det dock oklart vilken praktisk politik som det innebär.

Hur garantera medborgarna att de resurser som avsätts till välfärden också används fullt ut till att skapa bästa möjliga verksamhet?

Förbättring, kvalitetssäkring och kontroll av verksamheter som redan drivs i offentlig regi, tuffare och tydligare krav i upphandlingen av tjänster, kvalitetssäkring och kontroll av privata utförare, är några av saker som måste till.

Att hårt vinstinriktade företag inte passar på en lång rad områden i välfärden är uppenbart. Att reglera möjligheterna till vinst kan därför vara ett sätt att locka de mest lämpliga utförarna att arbeta i välfärdssektorn.

Vinstförbud är dock ett trubbigt instrument, dessutom ett med ytterst tveksam effektivitet.

Till partikongressen ska en grupp arbeta fram partiets linje i dessa frågor.

Den bör fokusera på det som förenare istället för det som skiljer: Se till att garantera kvaliteten i välfärden, se till att extrema vinster omöjliggörs.

Socialdemokrater är glada för debatt. Det är utmärkt

Men visst vore det förträffligt om fler nåddes av insikten att den stora skiljelinjen ifråga om vinster i välfärden inte går mellan socialdemokrater och socialdemokrater utan mellan Socialdemokraterna och Alliansen.

Annons