Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mustasch sätter sig inte på höga hästar

Hårdrockarna Mustasch vill behålla en mjuk framtoning även efter guppens framgångar. Men när medlemmarna får höra att årets Smedjebacksfestival är nedlagd, ilsknar de till.
-Synd att medborgarrätt är lika med pengar, säger sångaren Ralf Gyllenhammar.

Annons

De presenterade sig för den bredare publiken via ett reklaminslag för ett bilmärke, släppte två singlar från fullängdaren Above All och ligger idag stadigt på de flesta av Sveriges topplistor. I fredags spelade de på Musikhuset i Örnsköldsvik med lokala Tension Head som förband. Trots att Mustasch's texter är på engelska, var det inget snack om att bandnamnet skulle ha svensk stavning.
Vissa skrattade ihjäl sig över namnet, andra blev irriterade. Eftersom vi tar namnet seriöst tror vissa att vi driver med genren och att vi liksom inte fattat nåt. Men namnet både fastnar och sitter, säger Mats Johansson, basist.

TUFFT SCHEMA
The True Sounds of the New West, debuten på EP varifrån reklamlåten Homofobic Alcoholic kommer, har enligt Mats Johansson gått över förväntan och nästa månad släpps den i Tyskland. Trots en tidigare skepsis till att medverka i reklamen, råder det inget tvivel om den draghjälp skivan fick i och med inslaget.
Vi lovades att vi skulle bli nöjda med filmen, och känner inte att vi gjorde ett dåligt val. Skribenter har också haft någonting att relatera till när de skrivit om oss, säger gitarristen Hannes Hansson.
Ingen Smedjebacke
Genom att ligga på skivbolaget EMI är Mustasch kollegor till både Spice Girls och Pink Floyd. Och schemat är fullt. TIllsammans med den australiska gruppen Rose Tattoo åker de snart på turné i Tyskland innan det är dags för folkparkerna med svenska Entombed som partners.
En drömturné skulle annars vara med Queen och Thin Lizzy i mitten på 70-talet, säger Ralf Gyllenhammar, som efter ankomsten till Örnsköldsvik fått höra att fjolårets Smedjebacksfestival inte blir av i år. Kommunen och Vision 2008 får inte ge anslag till årligen återkommande festivaler. Ett faktum som verkar irritera honom.
Smedjebacken är en av de två bästa festivalerna vi spelat på. Mysigt och trevligt på alla sätt, en festival som satte Örnsköldsvik på kartan. Att det inte blir av i år är helt otroligt, verkligen konstigt. Maskineriet är ruttet, det är synd att medborgarrätt är lika med pengar, säger han och får medhåll från resten av bandet.

ALLT KAN VÄNDA
Därifrån är steget inte långt till ett annat maskineri; musikbranschen.
Där är det mycket snack och lite hockey. Det är många som dunkar en i ryggen nu förtiden och säger sig ska fixa en massa saker. Men det är få som håller vad de lovar, säger Hannes Hansson och berättar hur overkligt det känns att ha nått dit bandet finns idag.
-Men man får inte sätta sig på för höga hästar. En dag kommer allt att vända. Det gäller att ha en mjuk framtoning, säger Ralf Gyllenhammar.

TOTALT FINESSLÖSA
När Mustasch för tre år sedan stod utan skivkontrakt, pekar de på en händelse som tog dem ett steg närmare; festivalen som Nöjesguiden arrangerade i januari 1999. En spelning som tog gruppen utanför kompisskapet.
-Det var en sådan respons från publiken och vi fick kommentarer från vanligt folk. När folk plötsligt kan texterna, då känns det bra. Sedan fick vi kontrakt i september vilket var otroligt bra för självförtroendet. Vi ville inte ligga på något litet skitbolag, säger Ralf Gyllenhammar.
Angående kritiker och recensioner av gruppens alster har inte allt varit lika positivt.
-Vi har kallats allt möjligt. Rockens B-lag, totalt finesslösa. En del recensioner har varit så roliga att man velat rama in dem, säger Ralf Gyllenhammar.
På frågan om vilket album de själva tycker alla borde ha i sin samling, blir svaren två: Pink Floyd's "Animals" och Black Sabbath's "Sabotage". Själva har de låtar för ett halvt nytt album liggandes på lager.
-Men det är tidigast i början på nästa år som vi kan gå in i studion igen, säger Ralf Gyllenhammar.
Innan dess fortsätter turnélivet. Hultsfred, Arvikafestivalen och Storsjöyran är bara några stopp på vägen.


TOMMY EHLIN

UNG

Mer läsning

Annons