Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikexportpriset till Avicii

Annons

Avicii tackade på länk från USA - men Benny Andersson dök plikttroget upp för att hämta pris å Abbas vägnar. Svensk musik från nu och då hyllades när regeringens musikexportpris delades ut för 17:e gången.

Avicii får regeringens musikexportpris för 2013. Housestjärnan, som egentligen heter Tim Bergling, släppte sitt debutalbum "True" i höstas. Han rankas som en av världens absolut mest framgångsrika dj:s och med 320 spelningar per år ska det mycket till för att fånga honom på plats i Stockholm.

Under prisutdelningen på tisdagen där Avicii belönades för att han "skriver svensk pophistoria och bryter ny mark", syntes han i stället via länk från USA där han befinner sig på turné.

Jag vill bara säga tusen tack för regeringens exportpris. Jag är ledsen att jag inte kunde vara där, men jag hoppas ni får en grym kväll ändå, sade han korthugget.

Årets nominerade till priset var förutom Avicii även Carl Falk & Rami Yacoub, Icona Pop, Nina Stemme och Watain.

Hederspris till Abba

Vid ceremonin på regeringskansliet i Stockholm delade handelsminister Ewa Björling (M) också ut ett hederspris till Abba. Priset mottogs av Benny Andersson, som konstaterade att han och Björn Ulvaeus - men inte Abba - två gånger tidigare fått just det pris som Avicii förärades.

Så det här var ju på tiden, sade han skämtsamt. Jag försökte komma på vad det var med 2013 som var så speciellt, men jag kunde inte komma på något. Men jag tänker att det kanske är för att det är 40 år sedan vi vann i Brighton.

TT: Har du varit i kontakt med de övriga medlemmarna i Abba för att berätta om priset?

Nej, de vet om det ändå. Vi ses då och då och pratas vid om vad vi inte ska göra. Med tanke på att vi inte har funnits sedan 1982 är det inte så konstigt. Vi kommer inte att återförenas, i alla fall inte inom den närmaste framtiden - och framtiden är snart slut.

Musikexportpriset har delats ut sedan 1997. Nytt för i år är ett hedersomnämnande för "insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering". Det gick i år till Ola Håkanssons bolag Ten Music Group som bland annat har Icona Pop i sitt stall.

Bland tidigare års pristagare finns bland andra Max Martin, Robyn och Swedish House Mafia. Förra året gick musikexportpriset till Shellback och hederspriset till Refused.

Mer läsning

Annons