Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musiken först för Jared Leto

Annons

Efter sju år som rockstjärna återvände Jared Leto till Hollywood. Nu hyllas han internationellt för sin roll i "Dallas buyers club", men är redan tillbaka i turnébussen. I vår kommer 30 Seconds to Mars till Sverige.

Han uppträder i rosa tuppkam, sköt ut sin senaste singel i rymden och vill rädda världen med sin musik. Jared Letos resumé för de senaste åren för lätt tankarna till Kanye West. Eller möjligtvis Bono. Men när vi når den Oscarsnominerade skådespelaren och musikern är han betydligt ödmjukare än vad rubrikerna antyder. Åtminstone till en början.

När du har möjlighet att belysa saker som är fel i världen är det något positivt, men vi har inga illusioner om att vi kan lösa folks problem, säger Jared Leto.

Pop och politik

Politik har stått i centrum för 30 Seconds to Mars sedan starten 1998. I sina musikvideor har de slow-motion-hoppat på smältande polarisar, startat flera miljökampanjer och samlat in pengar till jordbävningsoffer på Haiti. Enligt Leto vill bandet rikta de sociala mediernas strålkastare på de platser i världen där det kan göra mest nytta.

Effekten är inte obetydlig, bandet har byggt upp en enorm publik genom deras flitiga turnerande. Året efter deras förra album "This is war" gjorde de 300 spelningar. Trots det är turnélivet inget som sliter, menar Leto.

Du är antingen byggd för det, eller inte. Antingen är du en äventyrare, eller inte. Vi är helt enkelt vagabonder, antar jag.

Dallas buyers club

För de flesta är Jared Leto synonym med karaktären Jordan i 90-talsserien "Mitt så kallade liv". Letos roller i filmer som "Fight club", "Requiem for a dream" och "Dallas buyers club" har hyllats av kritikerna, och som den hivsmittade Rayon i "Dallas buyers club" vann han en Golden Globe och är nominerad till en Oscar. Filmen var Letos första sen han började satsa helt på musik 2007.

Jag ville inte göra en ny film egentligen. Men det var en utmaning, och utforskade viktiga politiska frågor. Ett värdigt projekt, säger Jared Leto.

Men skådespelaren vill inte prata om filmen. Frågorna avbryts av hans skivbolag som för fjärde gången påminner om att intervjun måste handla om musiken. Jag frågar istället om de många religiösa referenserna i bandets senaste album "Love Lust Faith + Dreams".

Det finns andlighet i bandet, på ett filosofiskt, snarare än religiöst, sätt. 30 Seconds to Mars är mer än ett band för många, vi är en livsstil. Vår musik berör oerhört djupt. Det är vackert, säger Jared Leto.

30 Seconds to Mars uppträder på Arenan i Stockholm den 22 februari.

Mer läsning

Annons