Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musiken följde Lars genom livet

Lars Stattin 1958-2021, vår vän och kollega, altviolinisten i Nordiska Kammarorkestern, Nordingrå, har efter en kort tids sjukdom lämnat oss kollegor i Nordiska Kammarorkestern i stor sorg och saknad. Han sörjs närmast av hustrun Annika, mor Britta och systern Ingrid med familj.

Lars började tidigt vid Sundsvalls kulturskola och blev redan som 11-åring medlem i Sundsvalls Orkesterförening, en position han behöll livet ut. Efter studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm återvände han till Sundsvall där han fram till sin död var alternerande stämledare i violasektionen i Nordiska Kammarorkestern. Han var även medlem i Nordiska Kammarensemblen från bildandet under senare hälften av 1980-talet och många år framåt.

Lars var inte bara en skicklig musiker med en underbart vacker klang, utan deltog dessutom med liv och lust i renoveringen av sin farbror Eriks gård i Nordingrå, en gård han senare övertog. Där gavs han tillfälle att använda sin genuina begåvning för arbete i trä och metall. Veteranbilar har ända sedan barnsben varit Lasses stora passion, något som kom att utvecklas till en firma. Han hade alltid många projekt på gång och var väl känd i hela Norden för sin renoveringskonst.  

På senare år var han och hustrun Annika djupt involverade i driften och skötseln av framlidne konstnären Anders Åbergs kultur-och konstcentrum Mannaminne, inte  långt från Lasse och Annikas gård. Lasse var tongivande i mångt och mycket. Han tyckte ibland om att provocera och ställde ofta de “besvärliga” frågorna. De som vi alla tänker ibland men inte vågar ställa. Och detta var inte enbart för att provocera utan Lasse ville att folk skulle tänka efter och inte bara svälja allt utan att tugga först.

Lasses bortgång har skapat ett stort tomrum hos oss i Nordiska Kammarorkestern. Många av oss kollegor har besökt Lasse och Annika i deras hem, med utflykter i den underbara naturen i och kring Nordingrå. Vi har haft långa samtal om musik, veteranbilar (framförallt de från slutet av 1920-talet) och livet i stort och smått.

Kollegorna i Nordiska Kammarorkestern genom Anita Björken och Patrik Wendel