Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikchefen polisanmäls

Musikchefen polisanmäls

Det blir till slut polissak av alla frågetecknen kring landstingets förre musikchef .

I går på eftermiddagen inlämnades en formell polisanmälan av den ansvarige förvaltningschefen, regionale utvecklingsdirektören Christer Nylén.

Först informerades politikerna i landstingsstyrelsens arbetsutskott och sedan gick Christer Nylén tvärs över gatan till polishuset i Härnösand.

- Vi har följt upp och granskat detta kring traktamenten och reseförskott och begärt att få förklaringar eller verifikat eller på annat sätt styrka de frågetecken vi har.

- Han har inte inkommit med några sådana förklaringar som ger något ljus över vad som har hänt. I det läget gör jag bedömningen att jag måste överlämna det här för utredning hos polismyndigheten, säger Christer Nylén.

Polisanmälan är Nyléns beslut. Landstingsstyrelsens arbetsutskott håller med om hans bedömning.

Därmed uppfylls också revisorernas krav från förra veckan att styrelsen måste fullfölja misstankarna om brott enligt kommunallagens bestämmelser.

Christer Nylén vill inte värdera allvaret i eventuella brott.

- Lagen är ju sådan att om man misstänker att det finns ett uppsåt måste man anmäla för utredning. När jag då inte har fått tillfredsställande förklaringar från hans sida om vad som egentligen har hänt, då måste jag gå steget vidare.

- Jag har gett honom chansen, ordentligt, att ge förklaringar. Men han har inte levererat. Men att gradera det på någon skala kan jag inte göra. Jag är ingen jurist.

Inte heller vill han spekulera i brottsrubricering. Trolöshet mot huvudman var en bedömning som figurerade så sent som i onsdags i landstingsfullmäktiges offentliga debatt.

Mannen har i praktiken haft mer än tre månader på sig att förklara sig. Det var i juni som revisorerna kom med sin första rapport om brister inom kulturförvaltningen.

Anställningen avslutades i början av juli i en överenskommelse om 490.000 kronor, motsvarande fjorton månadslöner, i avgångsvederlag.

Enligt polisen överlämnas fallet troligen till en enhet i Sundsvall. Därifrån begärs in det underlag som behövs.

klas leffler

0611-554830 klas.leffler@tidningen.to