Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikchef och musiker

Annons
Musikchef och musiker

Länsmusikens nya ledare har installerat sig på MusikgårdenNu har hon installerat sig på Musikgården i Sollefteå. Maria Tiger, ny chef för Musik i Västernorrland.

- Det känns som en utmaning, säger hon.

Sedan den tidigare chefen med buller och bång fick sparken för ett och ett halvt år sedan har Göran Sjögren fungerat som tillförordnad länsmusikchef. Länge var det osäkert om det skulle tillsättas någon ny chef över huvudtaget. Men till slut sattes en annons in och en av de sökande var Maria Tiger, chef för musikskolan i Ånge.

Vad var det som lockade med Musik i Västernorrland?

- Det är någonting nytt samtidigt som jag känner igen en del. Dessutom gav det en möjlighet till ett nytt jobb inom länet. Jag har fyllt 50 och då är det inte alla arbetsgivare som är intresserade längre, säger hon.

Några stora förändringar kommer chefsbytet inte att medföra.

- Det finns redan en fastställd verksamhetsplan och den ska vi följa. Vad jag kan bidra med nu är min 13 år långa erfarenhet som ledare.

Maria Tiger poängterar också att det inledningsvis handlar mycket om att lära känna personalen och ge dem en möjlighet att lära känna henne.

- Även om jag känner till mycket om Musik i Västernorrland så måste jag ta mig tid att ordentligt sätta mig in i verksamheten och dess mål.

Om framtiden vet hon inte så mycket ännu. Det pågår en omfattande utredning om hela länets kulturverksamhet. Den leds av Christer Nylén och vad den utredningen kommer att innebära för Musik i Västernorrland vet ingen ännu. Men bland personalen finns en hel del oro. Många befarar till exempel att verksamheten kan komma att flytta från Sollefteå.

- Jag förstår oron och att det finns funderingar och frågor. Det är naturligt när det pågår en så här stor utredning. Jag ska inom kort träffa Christer Nylén och diskutera det här.

Med tanke på att ingen vet något om framtiden för länsmusiken så har Maria Tiger heller inga uttalade visioner eller idéer om hur verksamheten ska utvecklas. Hon har för övrig ett bara ett förordnande som sträcker sig till och med årsskiftet.

- Det känns bra. Då hinner jag lära känna personalen och mina chefer och de hinner lära känna mig och då är det lätt att ta ställning till en fortsättning om det blir aktuellt, säger hon.

Den nye chefens första intryck av arbetsplatsen i Sollefteå är enbart goda.

- Det verkar vara ett positivt gäng som arbetar här och jag har verkligen känt mig välkommen.

Behövs en offentligt finansierad musikinstitution som Musik i Västernorrland?

- Ja, det tycker jag. Annars skulle jag inte finnas här. Vi har ett uppdrag att erbjuda hela länet musik, med fokus är på barn- och ungdom. Allt är subventionerat och det innebär att även små kommuner kan ta del av utbudet. Ta till exempel Ånge. Mycket av det som erbjuds skulle de aldrig ha möjlighet att ordna själva, poängterar Maria Tiger.

Den första månaden kommer Maria Tiger att arbeta halvtid på Musik i Västernorrland och halvtid i Ånge. Hon behöver tid att avveckla verksamheten hemma och lämna över till en ersättare. Men från och med den 15 mars blir det heltid som länsmusikchef.

- Det är 17 mil mellan Ånge och Sollefteå. Men min man har en övernattningslägenhet i Härnösand också eftersom han arbetar där. Vi får se hur det blir.

Med sin bakgrund har Maria Tiger ett genuint musikintresse. Hon spelar själv piano, orgel, fiol och cello. För närvarande är hon aktiv i Ånge spelmanslag och Ånge Musiksällskap. På stereon hemma blir det mycket klassiskt och körmusik. Men maken Rolands intresse för folkmusik, både svensk och irländsk, har smittat av sig och sönerna, som numera är utflugna, har bidragit med till exempel Lars Winnerbäck.

- Att vara musiker i grunden tror jag är viktigt om man ska ha det här jobbet. Man bör veta vad det handlar om, säger hon.

Jörgen Sundin