Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikaliskt fokus på Guldbaggegalan

Annons

Två musikfilmer är storfavoriter inför årets Guldbaggegala. "Monica Z" fick elva nomineringar och "Känn ingen sorg" hamnar tätt efter med nio. Båda har bland annat chans på baggar för bästa film och bästa regi.

När Guldbaggegalan firar 50-årsjubileum står musiken i centrum. "Monica Z" och "Känn ingen sorg" har flest nomineringar, och är samtidigt nominerade i de tunga kategorierna årets bästa film och årets bästa regi. Filmatiseringen av sångerskan Monica Zetterlunds liv och dramatiseringen av Håkan Hellströms musik har elva respektive nio nomineringar och är förhandsfavoriter inför galan den 20 januari.

Sverrir Gudnason som spelar musikern Sture Åkerberg i "Monica Z" är nominerad till bästa manliga biroll, och är stolt över filmen.

Jag jobbade rätt hårt för att lära mig spela bas inför den här filmen, så det är kul när det betalar sig. Men det blir nog ganska hård konkurrens, för det har varit ett bra filmår, säger han.

Håkans musik

För Måns Mårlind, som regisserat "Känn ingen sorg", finns heller ingen anledning att deppa. Bland annat har han chans att vinna en bagge för bästa regi, tillsammans med kollegan Björn Stein. Men han saknar ändå en nominering.

Varför blev inte Adam Lundgren nominerad för bästa manliga huvudroll? Det är den stora grejen som jag inte fattar, säger han.

Orsaken till framgången tycker han är artisten Håkan Hellström.

Det är Håkans musik som är grunden till allt detta. Utan Håkans mod att sjunga om känslor så hade det inte blivit någon film.

Blandade känslor

I prestigeklasserna årets bästa film och årets bästa regi är det "Monica Z", "Känn ingen sorg" och Anna Odells "Återträffen" som tävlar om baggen. Bland favoriterna delar "Återträffen" tredjeplatsen med "Hotell", ett drama med Alicia Vikander i huvudrollen. Filmerna har fyra nomineringar var.

Anna Odell är dessutom nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll, tillsammans med Edda Magnason i "Monica Z" och Gunilla Rör i "En gång om året".

Det är blandade känslor. Jag blir jättesmickrad men det känns också konstigt att bara glida in i de här sammanhangen när man inte är utbildad skådespelare, säger Anna Odell.

I kategorin bästa manliga huvudroll syns Robert Gustafsson i "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", Mikael Persbrandt i "Mig äger ingen" och Matias Varela för "Snabba cash - Livet deluxe".

45 personer satt i juryn som valde ut årets nominerade. Guldbaggegalan 2014 leds av Sissela Kyle.

Mer läsning

Annons