Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikalfestival på gång med kända namn

Kramfors har sedan lång tid varit något av en musikalens Mekka. Nu ska den rollen stärkas ytterligare med en musikalfestival nästa år.

Annons

Redan nu arbetas det för fullt med planeringen. Det är många bitar som ska falla på plats.

– Jag känner inte till någon annan musikalfestivalav det här formatet i Sverige, säger Åsa Jönsson som är projektledare för festivalen och lärare vid Kramfors kulturskola.

Musikalfestivalen kommer att äga rum helgen 19-21 oktober2017, och går under namnet Musikal i fokus.

Det kommer att bjudas på tre konserter, och dessa ska framföras av lokala förmågor, hemvändare och inbjudna rikskända artister.

Just nu är arrangörerna på väg att skriva kontrakt med en mycket välkänd musikalartist, men vill inte avslöja vem det är innan namnteckningen finns på avtalet.

Men minst lika viktiga som de offentliga framträdanden är festivalens andra mål. Först och främst vill man erbjuda en möjlighet till fortbildning för musikallärare, något som det råder stor brist på idag.

– Det blir en bra chans att samla pedagoger från regionen, det är viktigt att få träffas och utbyta erfarenheter, säger Hans Olov Furberg, rektor på Hola Folkhögskola, och med i arrangörsstaben.

Det kommer att hållas workshops, föreläsningar och seminarieri samarbete med både nationellt och internationellt kända lärare, artister, koreografer och regissörer.

Ett annat mål är att lyfta frammusikalen som konstform för barn och unga.

– Musikalen är ett jättebra pedagogiskt instrumentmed alla sina olika konstformer integrerade och möjlighet att ta upp ett brettregister av ämnen, säger Åsa Jönsson.

Sist men inte minst ska festivalen vara en kanal för integration av etablerade kulturutövare och nyanlända invandrare. Bland annat ska de populära asylkörerna från Kramforsuppträda under festivalen.

Förhoppningen är att musikalfestivalen ska bli årligen återkommande. Till stor del är det beroende av finansieringen, den första festivalen möjliggörs tack vare projektstöd från landstinget och sponsorer. Men eftersom det finns så otroligt mycket kompetens”i huset”, både i Kulturskolan och Hola, och inte mycket behöver köpas inutifrån, finns det gott hopp om fortsättning.

– Kramfors är en musikalmagnet, det är verkligenimponerande och något att vara stolt över, säger Magnus Engqvist, musikallärarevid Hola.

Annons