Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulrika Bodén har hittat tillbaka till sig själv: "Jag var trött på min egen sång"

/
  • Ulrika Bodén berättar att den nya skivan är en hyllning till vallmusikens traditionsbärare, de kvinnor som skapat och burit denna rika och unika musikskatt.

Ulrika Bodén har hittat tillbaka till sig själv i sommar.
Bland fäbodar och ängar i det västernorrländska jordbrukslandskapet har hon funnit den musikskatt som utgör grunden på hennes nya skiva.
– Det är en hyllning till kvinnan, vallmusikens traditionsbärare, säger hon.

Annons

På söndag, 24 juli, är det releasekonsert för Ulrika Bodéns nya soloskiva i Nordingrå kyrka, den fjärde i ordningen.

Men det är inte samma vanliga Ulrika som kommer att stå på scenen.

"Te berga blå - To the Blue Mountains" visar upp en ny sida av folksångerskan, mer avskalad och innerlig, det sistnämnda lägger hon själv till.

– Jag var trött på mig själv, trött på min egen sång. Tyckte att jag upprepade mig. Det kom så mycket tvivel, berättar Ulrika.

Att våga visa vem hon är, och tvivlet på om hon fortfarande var relevant, tog vid. Beskedet att hon beviljats stödpengar från Statens Musikverk till ett eget projekt blev en positiv vändpunkt.

I flera veckor satt Ulrika Bodén i Svenskt Visarkiv i Stockholm. Letade efter inspiration, nya idéer - och fann dem.

Hon hittade vallmusiken - och tillbaka till sig själv.

– Det var ju vansinnigt spännande. Fäbodväsendet har funnits sedan innan medeltiden och vallmusiken förmodligen lika länge. Det är en unik musikskatt, musiken är så personlig.

Tankarna på en skiva började växa fram.

– Jag fick många idéer i Stockholm och inspirerades av det jag lyssnade på. Vallmusiken har förvisso alltid legat mig varmt om hjärtat, men ambitionen var att göra min egen variant.

Ulrika Bodén säger att skivan är en hyllning till vallmusikens traditionsbärare, de kvinnor som skapat och burit denna rika och unika musikskatt.

– De har gjort musik med både kraftfulla och ömsinta röster samtidigt som de jobbat stenhårt, men samtidigt haft en stor frihet och stolthet att vara sig själv med djuren i fäbodarna en hel sommar.

På en av de många ångermanländska inspelningarna som Ulrika lyssnade på under sitt projektarbete berättade Emma Sjöberg från Bredbyn om sina somrar "ti boern":

"Å vad den tiden var rolig! Glädjedagar! Jag tralle å tralle. Å vilka dagar, många, många roliga dagar!"

På den nya skivan samarbetar Ulrika Bodén med folkmusiktrion Ahlberg, Ek & Roswall som nyligen utsågs till Årets Grupp på Folk & Världsmusikgalan i Västerås. De kommer också att medverka på releasekonserten i Nordingrå.

Mer läsning

Annons