Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siri Holm vågar att inte vara perfekt

På hennes armar finns ärr som vittnar om hennes mörka tid. Efter rädsla för att inte vara bra nog, satsar nu Siri Holm allt på musiken.
– Jag började ta mig själv på allvar, säger Siri.

Annons

Siri Holm står för sina ärr från sina mörka år.

Under sina unga år bodde Siri i Härnösand och Sundsvall. Idag är det Göteborg som gäller och studier men det ändå norr som ligger henne varmast om hjärtat. Men hennes mörka tid i tonåren fick henne att börja med musiken.

Från fjorton års ålder började Siri skada sig själv och mådde mycket psykiskt dåligt. Idag är hon 26 år och har hittat sin styrka i musiken. Men det har också funnits en rädsla och osäkerhet att inte duga - någonting som hon idag använder som sin styrka. Det var när hon mötte en ledare i projektet Norrma som hon började släppa taget.

– Jag har alltid älskat musik väldigt mycket och har haft en önskan om att få göra det men kände mig aldrig bra nog. När jag träffade denna ledare i projektet jag var med i bad hon mig att spela ett par låtar jag skrivit själv. Hon sa till mig att jag måste fortsätta och göra detta och sen dess har jag gjort det. Då började jag ta mig själv på allvar, säger Siri.

Ett år senare släppte hon 2 juni i år sin första EP "Du får". Flera spelningar har hon fått vara med och göra men varje gång är fortfarande en fantastisk upplevelse.

– Det är en speciell upplevelse när jag står på scenen med mina ärr när jag spelar och sjunger mycket om det. Det finns en styrka i ärligheten och att vara naken på det sättet. Vi ser för ofta perfekta människor med perfekta kroppar. För mig är det inte intressant att se på utan mitt skapande, säger hon.

Förutom att spela och skapa musik föreläser Siri om sina mörka år med självskadebeteende och psykisk ohälsa. Vid hennes första föreläsningstillfälle upplevde Siri från sina åhörare att behovet av att prata om det var stort. För många var det som om en dörr hade öppnats.

– Det finns dålig kunskap om självskadebeteende och varför det kan uppstå. Det finns iblandgamla tankar om att man skadar sig för att få uppmärksamhet från andra i sin närhet. Man måste prata om det för att förstå det. Hade jag haft ett brutet ben kunde jag sagt var jag har ont men med psyskisk ohälsa måste man hela tiden bevisa för sig själv och andra att man mår dåligt, det är ruttet, säger Siri.

Och det är dessa erfarenheter som Siri använder sig av när hon inte minst skriver ny musik men också får sin inspiration ifrån.

– Jag vill inte hamna i ett fack utan jag vill skriva det som kommer till mig i stunden. Det är det som driver mig mest att skapa helt egna grejer, säger Siri.

Just nu håller Siri själv på med ett projekt som ska fungera som ett musik kollektiv för de som vill göra egen musik. I höst finns det även planer för Siri att leda en kör, som precis som musikkollektivet fokus på att allt behöver inte vara perfekt.

– Det handlar främst om att våga, att få lov till att vara just där i nuet och prova en halv färdig låt om du känner för det. Många är otrygga över att inte vara perfekt men det är viktigt att de ska förstå att de har rädd att skapa och stå på scenen, att det är bra nog. Det ska inte vara snyggt utan folk ska våga sjunga, säger Siri.

Planerna för kommande året är att släppa ett till album men en hög önskan är att komma tillbaka norrut.

– Det finns många fina människor där uppe och jag saknar det konstant. Det är väldigt vackert där. Jag hoppas kunna få göra spelningar här uppe då speciellt Härnösand är ett hem för mig, säger hon.

Du säger att man inte ska vara rädd för att det man gör inte blir perfekt, är det samma med din EP?

– Ja absolut. Ja har säkert hört tio tusen saker som jag velat ändra nu på i efterhand. Men för mig visar det att jag har utvecklats väldigt mycket under min resa, säger Siri.

Mer läsning

Annons