Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Programmet klart för årets musikvecka i Stöde

/
  • Stöde Kammarmusikvecka återkommer för elfte året i följd den 25-30 juli.

Fyra kammarkonserter - varav en med Bachs berömda Goldberg-variationer - Dalapolisens spelmän, orgelkonsert, Triple & Touch och något för barnen.
Sista veckan i juli är det dags för elfte upplagan av Stöde Kammarmusikvecka.

Annons

Kammarkonserterna står som vanligt i fokus för årets musikvecka. Bland musikerna som gästar i år finns, förutom konstnärlige ledaren och pianisten Lars Jönsson, två av publikens gamla vänner: cellisten Charles Antoine Duflot, som hunnit bli Stödefantast under sina två tidigare somrar, och cembalisten Petra Marianowski som gästade musikveckan 2013 med Barockorchester Reutlingen.

Hon spelar ett av musikhistoriens stora verk, Bachs Goldbergvariationer, under onsdagskonserten som inleds med att Lars Jönsson spelar Wagners pianosonat i Ass-dur och sedan samtalar med årets gäst Jakob Heidbrink, debattör som här ska tala om identitet, det tyska arvet som stor kulturnation kontra problemet med att hantera en familjs nazistiska förflutna. Jakob Heidbrink medverkar i alla kammarkonserterna.

– Jag har alltid berättat mycket men det vore roligt att bredda det lite. Jakob kommer från en stad nära Stuttgart, där jag bott i 20 år, och flyttade till Sverige´strax efter att jag flyttade hit, säger Lars Jönsson.

Nya gäster är violasten Peijun Xu, född i Shanghai men verksam i Tyskland som solist och kammarmusiker samt lärare vid högskolan i Frankfurt, samt violinisten Priya Mitchell, kammarmusiker och solist med många av Europas orkestrar.

– Priya Mitchell är välkänd i kammarmusikkretsar och det är roligt att hon vill komma. Och vi har alltid haft bra altviolinister, säger Lars Jönsson.

Invigningskonserten har temat "Frösöblomster 2.0" och det blir förstås Peterson-Berger och annan svensk musik, som Johan Agrell och Wilhelm Stenhammar. Fredagens konsert handlar om gränser, både inre och yttre, och berör andra världskriget och den judiska tradition som mer eller mindre sopades bort. Lördagens konsert är en klassisk kammarkonsert med Mozarts stora stråktrio och Schumanns pianokvintett.

Jazzinslaget i år är Triple & Touch och folkmusiken bärs upp av Dalapolisens spelmäns besök. Den traditionella hemvändardagen tillhör det som inte finns med i årets program, som är lite mindre omfattande än vanligt.

– Det är en anpassning till verkligheten, både den ekonomiska och att vi i år inte är så många som arbetar med arrangemanget, säger pressansvariga Hans-Eric ^Åkerstedt.

Stöde Musikvecka pågår den 25-30 juli.

Läs om Stöde musikvecka i fjol: Bistra människoöden och glad musik

De tar musiken till Stöde

Explosiv start på Stödeveckan

Mer läsning

Annons