Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PerOrsgården - en kulturell oas i landet Sverige.

Musikaftnar, konstcaféer, berättarkvällar, skördemarknden Mickelsmäss på höstkanten och Skansenlik julmarknad. Listan på allehanda aktiviteter uppe på gemytliga PerOrsgården i Östergensjö strax bortom Bredbyn är lång och varierad.

Annons

I lördags var det trivsamt och gemytligt på vackert lövad loge med artistparet Titti Sjöblom och Ehrling Eliasson från Ullånger.

Titti är som bekant dotter till sångikonen Alice Babs, och med den kopplingen och den professionalism paret Titti och Ehrling bjuder på kan det bara inte bli annat är toppen. En stor och förväntansfull publik satt i storraderna på det vackra bredplankade loggolvet, när kvällens värdpar och hela gårdens ägare Sten-Erik och Lisbeth Persson hälsade välkommen. Temat för kvällen var den stora och rika musikskatt som Alice Babs lämnat efter sig. Hon gick ur tiden 2014, några veckor efter sin 90-års dag.

– Ja det är ofantligt mycket i musikväg med låtar ur alla tänkbara musikaliska genrer från 1940-talets start och framåt. Då fanns ju varken TV, video, schlagertävlingar, mobiler, festivaler och annat så det blev inspelningar på dåtidens grammofonskivor eller stenkakor, säger Titti.

Många var de dåtida storheter inom showbusiness som också skrev låtar direkt för Alice Babs så att hon med sin sång och musik kunde marknadsföra olika filmprojekt. Hon hann vara med i allt som allt 19 filmer själv.

Ett begrepp från den tiden var Vårat gäng, en konstellation med unga sångare och musiker som ändrades hela tiden genom att maxåldern för medverkan var 20 år.

– I min barndom minns jag hur ofta en massa farbröder och tanter kom hem till oss, satt i köket och fikade och åt, sjöng och spelade med mamma till långt in på nätterna. Senare förstod jag att det var dåtiden kända sångare och musiker som Thore Erling, Bertil Boo, Toots Thielemans med flera som gästade och liksom repeterade med mamma inför kommande skiv- och filminspelningar. Bäst tyckte jag om att sitta i mammas knä vid pianot när hon sjöng ur boken Sjung med oss mamma av Alice Tegnér, berättar Titti.

Programmet fortsatte med många små musikanekdoter, åtskilliga sång- och låtexempel med Titti och gitarrspelande Ehrling med både jazz, folkvisa, gammeldans, schlager och annat, och namn som Charlie Norman, Bengt Hallberg, Duke Ellington figurerade i låtvalen. Ett måste på sluttampen var givetvis också den melodi som Alice slog igenom med 1940.

– Swing it, magistern blev startskottet för karriären. En låt som fick ungdomar att jubla och föräldrar att förfäras, säger Titti och ger klartecken till Solbergsbördige Ehrling som var en hejare på att hitta rätt i alla genrer också när det gäller konsten att spela gitarr.

Den här veckans onsdag kommer författaren Bo R Holmberg och Höga Kusten teaterförening till PerOrsgården med programmet Barnteater & Skrönor, och fredagskvällen två veckor senare är lokale dragspelsmästaren David Wahlén gästartist med sitt härliga program Från Bach till Allan Edwall. Under juli pågår från nästa helg konstutställning med myscafé under lördagar och söndagar.

PerOrsgården är sannerligen en kulturell oas i landet Sverige.

Mer läsning

Annons